Op het terrein van de Zheijang universiteit in het Chinese Ninghai is een gebouw van acht vediepingen hoog gebouw gerealiseerd, twee grondverdiepingen van beton met daarop een constructie die vrijwel volledig uit gelamineerd bamboe bestaat. Het is het eerste meerlaagse gebouw van dit materiaal.
De toegepaste bamboe is van de ondersoort moso, niet de allersterkste variant van deze snel en hoog groeiende grassoort. Toegepast zijn gelamineerde balken en plaatmateriaal, zowel voor de post-and-beam constructie als voor de vloeren en de wanden en de draagbalken voor de vloeren en het dak. De wandelementen hebben een stalen versteviging.
Met dit gebouw, waarvan het bamboe-deel ca 20 meter hoog is, met een oppervlak van 7750 vierkante meter, wordt een ‘proof of concept’ neergezet door professor Xiao en zijn team van de Joint Research Centre for Biobased Materials And Carbon Neutral Development van de Zheijnag universiteit, die een sterke samenwerking heeft met de universiteit van illinois via het University of Illinois Urbana-Champaign Institute.
De samenwerking met de Amerikanen is wederzijds interessant, in de Verenigde Staten wordt ook druk gewerkt aan de ontwikkeling van bouwmateriaal van gelamineerd bamboe, al wordt daar vooral met de in (zuid) Amerika meer voorkomende ondervariant guadua gewerkt, die een sterkere vezel heeft dan moso.
![](https://www.hethoutblad.nl/wp-content/uploads/2024/06/bamboe-flat.jpg)
Tot nu toe wordt bamboe vooral als gevel- en wandbekleding ingezet. Als constructief materiaal is het nog niet in de handel verkrijgbaar. Omdat de grassoort zo snel groeit en daarbij grote hoeveelheden CO2 opneemt is een gebouw van bamboe in principe nóg duurzamer dan een gebouw van hout. Zeker als de gebruikte lijm ook biobased is. De samenstelling van de lijm in dit geval is de redactie onbekend.
Lees ook: