Ga naar hoofdinhoud

Dura zet biobased woonconcept Aer in de markt

    Veel is er nog niet over bekend, al was het maar omdat een eerste mock-up pas in het eerste kwartaal van 2024 wordt gemaakt. Toch laat Dura Vermeer al met de lancering van een website weten dat het bouwbedrijf industrieel woningen gaat maken van houtskeletbouw onder de naam Aer.

    Onder kenners was al langer bekend dat de grote Nederlandse bouwer broedde op de heruitvinding van seriematige (rijtjes) huizen. En dat de oplossingsrichting die gezocht werd in houtbouw werd gezocht. Met de introductie van Aer laat Dura Vermeer nu weten inderdaad voor hout(skelet) bouw te gaan.

    Biobased woonconcept uit virtuele fabriek


    Daarbij kiest deze bouwer niet voor de oprichting van een eigen houten huizen fabriek, maar voor wat het bedrijf noemt een ‘Virtual Factory‘. Het lijkt neer te komen op een hechte samenwerking met verschillende toeleverende bedrijven op specificatie van Dura Vermeer. Het idee is dat er geen huizen gebouwd worden die vervolgens aan de markt moeten worden verkocht maar dat er alleen geproduceerd wordt op bestelling en specificatie uit de markt.

    Module van houtskeletbouw


    Over de precieze bouwwijze en -vorm van het Aer-concept is nog weinig bekend, laat staan van de prijs. In principe is een Aer-woning een grondgebonden woning van drie lagen met een plat dak, maar een zadeldak is ook mogelijk. Verder zal de Aer bestaan uit een kern van houtskeletbouw waarin het trappenhuis en verschillende andere gebouwfuncties worden ondergebracht. De site spreekt is niet heel helder over de vraag of deze module ook modulair zal worden gebouwd danwel flat-pack aangevoerd en ter plekke geassembleerd.

    2D flat-pack biobased woonconcept

    Dat geldt in ieder geval wel voor de rest van de woning. Daarvan zullen de vergaand afgewerkte bouwdelen van houtskeletbouw in 2D worden aangeleverd en ter plaatse rond de modulaire kern gemonteerd. Daarmee is er alle ruimte voor variatie in beukmaten en vormgeving. Voor stedenbouwkundige visies die ‘nog niet binnen het nieuwe normaal’ zijn geschreven, aldus de bouwer, is er, naast biobased gevelafwerking ook in gevelstrips van baksteen voorzien.

    Industrieel woningbouwconcept

    Dura Vermeer heeft in de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met houtbouw. Zo is het bedrijf de bedenker van ‘Blokje om’, een renovatieconcept. Ook werden woonwijken deels in houtskeletbouw gerealiseerd. Verder is Dura de bouwer van een aantal spectaculaire recente bedrijfsgebouwen, waaronder WeenerXL en het Liander gebouw.
    Met de bekendmaking van Dura Vermeer hebben nu alle grote bouwbedrijven van Nederland een industrieel woningbouwconcept waarbij alleen bouwbedrijf Van Wijnen op prefab beton inzet. De anderen hebben allemaal in voor een houten casco gekozen.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer