Het bedrijf Boom, een technisch en financieel adviesbureau op het gebied van houtbouw, heeft de leden van de Tweede Kamer een brief geschreven met het voorstel om het appartementsrecht te veranderen. VvE’s houden volgens de schrijvers optoppingen tegen omdat de bewoners unaniem moeten instemmen.
VvE’s zijn notoir langzame beslissers: de eigenaren van appartementen en etagewoningen zijn wettelijk verplicht om zich in een Vereniging van Eigenaren te verenigen. Die vereniging neemt vervolgens besluiten over onderhoud, renovatie of, waar het de briefstellers om gaat, het optoppen van het gebouw. Voor dergelijke forse ingrepen in een gebouw is een unaniem besluit van de vereniging vereist: alle leden moeten ermee instemmen.
De mensen van Boom wijzen op een rapport van de Stec Groep aan volkshuisvestingsminister Hugo De Jonge. Daarin wordt een potentie van 100.000 woningen genoemd die door optopping verkregen zou kunnen worden. Dat is alleen al het aantal dat gecombineerd met verduurzaming van het gebouw zou kunnen worden uitgevoerd. De Stec Groep raadde in datzelfde rapport de minister aan om zich op corporaties te richten, die 67.000 van deze woningen zouden kunnen realiseren, juist omdat het bij VvE’s, waar dus 33.000 optopwoningen gebouwd zouden kunnen worden, de beslissingen zo moeilijk verlopen.
Aanpassing appartementsrecht
Boom meent dat dit door verandering van het appartementsrecht zou kunnen worden veranderd: als slechts tweederde van de huiseigenaren zouden moeten instemmen zou het allemaal sneller kunnen gaan. De briefschrijvers wijzen op Frankrijk waar een dergelijke ingreep in het appartementsrecht in 2014 tot een hausse aan optoppingsprojecten geleid heeft. Voor een VvE kan het een lucratieve zaak zijn: de woonvereniging verkoopt in wezen het recht om op het dak te bouwen aan een ontwikkelaar. De inkomsten die dat oplevert kunnen voor (energetische) renovatie van het gebouw worden besteed.
Optoppen kan heel goed in houtbouw. Doordat dat bouwmateriaal licht is kunnen er meer verdiepingen met woningen op daken gebouwd worden en/of dienen de gebouwen minder versterkt te worden. De potentie van optoppen wordt door velen gezien, maar loopt in de praktijk vaak op, behalve tegen het appartementsrecht, tegen welstandseisen en bezwaren van omwonenden.
Lees ook: