Circulair industrieel bouwen gaat niet zonder hout. Dat bleek duidelijk tijdens het jaarcongres van het Lenteakkoord 2.0, waarin ontwikkelaars van vastgoed samen onderzoeken of dat sneller en duurzamer kan. Bij het alreeds illustere gezelschap van lidorganisaties sluit zich nu ook de Brancnehvereniging van Nederlandse Architecten (BNA) aan.
Het jaarcongres van het Lenteakkoord 2.0 werd gehouden in theater SPANT in Bussum, er kwamen circa 220 bezoekers op af. Daaronder ambtenaren van rijk, provincies en gemeenten, medewerkers van corporaties en beleggers en projectontwikkelaars. Er werd dan ook een interessant inhoudelijk programma geboden met verschillende break-out sessies. Opvallend is dat het onderwerp in al die sessies vaker dan tijdens eerdere edities over biobased bouwen gaat. Het Lenteakkoord is een initiatief van corporatiekoepel Aedes, project- en gebiedsontwikkelaarsorganisatie Neprom, brancheorganisatie Bouwend Nederland, belangenorganisatie van institutionele vastgoedbelleggers IVBM, samenwerkende grote bouwbedrijven in WoningbouwersNL in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).
De insteek is, sinds 2022, om een manier te vinden om het bouwen van met name woningen te versnellen en tegelijk te voldoen aan het Klimaatakkoord en de akkoorden van Parijs, die de bouw een grote reductie van onder andere CO2-uitstoot voorschrijven. Dat uitgangspunt is in principe materiaalneutraal, maar tijdens het jaarcongres bleek duidelijk dat de enige weg om die doelen te halen ligt in het veel meer toepassen van biobased producten in de bouw, waarbij de grootste winst qua duurzaamheid en circulariteit in houten constructies te vinden is. Bovendien is met hout relatief eenvoudig seriematig te bouwen.
Ontwerpers van BNA zeer welkom
De BNA sluit zich nu aan bij het Lenteakkoord. Directeur Anne Schroƫn gaf een korte toelichting op die samenwerking. Die kwam er vooral op neer dat het besluitvormingsproces bij de belangenvereniging zeer snel was gegaan toen het idee om mee te doen eenmaal geopperd was. Sander Woertman, coƶrdinator van alle activiteiten van het Lenteakkkoord 2.0 verwelkomde de archtiectenclub en sprak zijn hoop en verwachting uit dat vanuit de ontwerpende kant veel impulsen te verwachten zouden zijn.
Besparing houtbouw niet in de cijfers
Dat er veel meer in hout gebouwd zal moeten worden blijft ondertussen een vrome wens, er werden cijfers gepresenteerd die leken uit te wijzen dat nog maar 2,3 procent van de huidige woningbouw in hout geschiedt. En ook over de financiƫle haalbaarheid zijn nog vragen. Er werd een voorproefje gepresenteerd van een onderzoek dat binnenkort verschijnt en waaruit blijkt dat op dit moment nog de logische financiƫle voordelen van bouwen met hout, (sneller, lichtere machines, minder bouwplaatskosten) nog ergens in het proces verdwijnen en bij concreet uitgevoerde projecten niet in de boeken zijn terug te vinden. Het experimentele karakter van veel van deze houten gebouwen zal er debet aan zijn, vermoedde de zaal. Al kan het ook zijn dat bespaarde kosten voor bepaalde partijen margeverhogend hebben gewerkt.
Constructeurs ontbreken
De participatie van de BNA is een logische, veel architecten zijn op dit moment met houtbouw bezig, Er waren ook verschillende architecten bij verschillende presentaties betrokken om het ontwerp van houten gebouwen toe te lichten. Constructeurs waren er wel onder de bezoekers, maar veel minder op het podium te vinden. Terwijl er een duidelijke tendens is om Paris-Proof-berekeningen veel meer (in samenwerking) door de constructeur te laten doen.
Lees ook:
Houtdag 2024 groeit uit tot volwaardig congres
LĆ¼ning: āmaak constructeur verantwoordelijk voor CO2-berekeningā