Ga naar hoofdinhoud

Betonfabrikant pleit voor CO2 beprijzing

    VBI, fabrikant van betonnen prefab vloersystemen, pleit voor een CO2-limitering voor bouwmaterialen, bijvoorbeeld een maximaal uit te stoten hoeveelheid koolstof per vierkante meter. De betonfabrikant heeft succesvolle proeven gedaan met cementloos beton.

    Het cementloze beton wordt gemaakt met een bindmiddel, INVIE, dat is ontworpen door de in betonproducten gespecialiseerde BTE Groep. Het bindmiddel wordt gemaakt van allerlei restproducten uit bouw en industrie, waaronder staalslakken en bodemassen. Daar worden een aantal toeslagstoffen aan toegevoegd waaronder een aantal biobased stoffen die een kleine CO2-opname vertegenwoordigen.

    300 meter kanaalplaatvloer


    Betonfabrikant VBI zette in 2022 een proef op met dit bindmiddel en goot 300 meter kanaalplaatvloer van beton, gemaakt met dit bindmiddel. Die vloeren werden gedurende een jaar aan allerlei testen onderworpen. VBI concludeert daaruit dat de sterkte en duurzaamheid van de vloeren bevredigend is.
    Met kanaalplaatvloeren die op deze manier gemaakt zijn kan tot 75 procent op de CO2-uitstoot bespaard worden vergeleken met bestaande kanaalplaatvloeren. Die zijn overigens op hun beurt al, doordat ze hol zijn en veel minder materiaal verbruiken, een duurzame verbetering ten opzichte van massieve betonvloeren.

    Uitdagingen voor betonfabrikant


    De betonfabrikant geeft aan dat invoering van het cementloze beton nog voor uitdagingen staat. Zo is er nog geen wettelijke normering voor dit nieuwe materiaal. Ook is het economisch een uitdaging: BTE ziet zonder gegarandeerde afnames geen mogelijkheid om een volledige fabriek voor het maken van INVIE op te zetten, VBI kan die afname nog niet garanderen. Dat zou wel het geval zijn als de overheid zou overgaan tot CO2-beprijzing of -maximalisering van bouwmateriaal. De betonfabrikant sluit zich dan ook aan bij het toenemende aantal marktpartijen die de overheid oproept om met zo’n sturing op koolstofuitstoot te gaan werken.

    Niet biobased


    Beton wordt gemaakt van grind, zand en een bindmiddel, meestal cement. Bij de productie van cement komt in grote mate CO2 vrij. Het is een van de hoofdredenen waarom de bouw een grote veroorzaker van CO2-uitstoot is. Grind en zand zijn in aanzienlijke mate aanwezig op de aarde maar in principe is de voorraad eindig. Het nieuw beton blijft dus gebaseerd op eindige grondstoffen en stoot weliswaar minder koolstof uit, maar niet nul.
    Hout uit duurzame bossen is biobased en groeit dus terug na oogsten. Bovendien zetten bomen met behulp van water en zonlicht koolstof om in cellulose. Daarom slaat hout koolstof op in plaats van dat het dat uitstoot.

    lees ook:

    Kennis: Een betonnen gebouw kan ook in hout

    Kennis: Beton op hout verlijmen

    Kennis: wat zijn de milieuredenen om voor bouwen met hout te kiezen?

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad!Ā Abonneer