Uit een breed uitgezette competitie die uiteindelijk tot vier serieuze kandidaten leidde heeft Ballast Nedam development nu een concept gekozen voor een biobased huizenbouwconcept. De bouw van de eerste 8 ‘Natuurhuizen’ zal binnenkort starten in het Brabantse Heeze.
De uitvraag van de ontwikkelaar was om een bouwklaar concept te leveren van een huis dat zo veel mogelijk biobased, circulair en duurzaam is, aan het permanente Bouwbesluit voldoet en tegen concurrerende kosten in serie kan worden gebouwd. Achterliggend is het idee dat de woningbouw in Nederland haar CO2 uitstoot moet reduceren of idealiter CO2 negatief zou moeten zijn.
Een jury koos uit de vier serieuze kandidaten die overbleven na een voorselectie van 10 uit 70 inzendingen uiteindelijk het winnende concept. Die jury bestond uit uit Ballast Nedam Development-CEO Onno Dwars, Projectontwikkelaar boij Ballast Nedam Development Rosa Bos, Klimaatambassadeur Helga van Leur en biobased kwartiermaker Jan Willem van der Groep.
Het winnende ontwerp is van de hand van architecten|en|en in samenwerking met Strotec en Bouwbedrijf Van Herpen die de 8 woningen in Heeze zal gaan bouwen. Strotec is de Nederlandse leverancier van prefab stropanelen gemaakt door EcoCocon. Deze leverancier biedt een compleet wandsysteem met exact op maat gemaakte HSB-stro-elementen. De modules zijn tot vijf lagen dragend, hebben een uitstekende Rc waarde en hebben CO2 uit de atmosfeer opgeslagen. Daarnaast is het stropaneel gecertificeerd wat het een verantwoord product maakt, zeer geschikt om mee te bouwen en bovendien op grote schaal toe te passen.
Het Natuurhuis dat dit consortium ontwikkelde wordt bereikbaar voor een groter publiek. Dit Natuurhuis geeft invulling aan de geformuleerde hoge duurzaamheidambities en zet tegelijkertijd in op betaalbaarheid en schaalbaarheid. Door gebruik te maken van prefab stropanelen kan er op grote schaal gebouwd worden. De woning is voor meer dan 95% biobased. Zo wordt er naast stro, een restproduct uit de agrarische sector, een heel scala aan andere biobased materialen toegepast. Daarmee slaat deze woning wel 90 ton CO2 op.
Daarbovenop is het Natuurhuis energiepositief en produceert de woning meer energie dan deze gebruikt. Een ander belangrijk aspect van het Natuurhuis is natuurinclusief en klimaatadaptief bouwen. Dit is terug te zien in het ontwerp, dat de verbinding met de natuur opzoekt. De natuur wordt als het ware, naar binnen gehaald en de gevel en het dak zijn voor een groot deel bedekt met groen. Het groen en de natuurlijke aspecten werken als buffer voor de waterhuishouding en zorgen voor het tegengaan van hittestress.
De overige drie finalisten waren: Studio RAP met ECO+BOUW, ORGA architect met bouwbedrijf Van Dillen en Tala.
In deze video is het een en ander over het winnende Natuurhuis-concept te zien.
[…] Nedam brengt als eerste het nog te bouwen ‘Natuurhuis’- project via dit systeem op de markt, acht woningen in eigen ontwikkeling in Heeze, ontworpen door […]