Een Australisch instituut heeft 7,5 miljoen Australische dollars (4,5 miljoen euro) subsidie gekregen om de mogelijkheid van grootschalige productie van Dowel Laminated Timber in het land te onderzoeken. DLT zou duurzamer en goedkoper zijn dan andere gelamineerde houtproducten.
Vooral voor grondgebonden woningen en middelhoge gebouwen zou deuvelgelamineerd hout een oplossing kunnen zijn, meldt Wood Central. Het onderzoek naar DLT, aan de technische universiteit van Sydney, onder leiding van professor Alireza Ahmadian Fard Fini, baseren zich op Europese producten en onderzoeken. Plaatmateriaal van deuvelgelamineerd hout bestaat uit gevingerlaste lamellen van naaldhout die in Ć©Ć©n richting op elkaar gelegd worden en aan elkaar verbonden worden met deuvels van loofhout. Het verschillende vochtgehalte in de houtsoorten zorgt ervoor dat het loofhout opzwelt en de platen klemvast zet (overigens bestaat er ook kruislaags deuvelgelamineerd hout, maar daar gaat het onderzoek van Fini niet over).
Onderzoek naar DLT
Door de lamellen niet met lijm te verbinden maar met deuvels zijn de houten platen milieuvriendelijker. Ook is de productie in principe eenvoudiger en komt er minder energie bij te pas. Daarnaast is het goed mogelijk om hergebruikt naaldhout in DLT in te zetten. Het plaatmateriaal zoals Fini het onderzoekt heeft, door de gelijke oriƫntatie van de lamellen, in de lengterichting een grote draagkracht bij relatief minder materiaal. Er zijn goed wanden en verdiepingsvloeren mee te bouwen.
DLT duurzamer en kostengunstiger
Fini gaat onderzoeken op welke manier er in Australiƫ een volwaardige DLT-productie kan worden opgezet, waarbij hij ook naar de Verenigde Staten kijkt, waar automatisering en robotisering van de productie van DLT al heel ver zou zijn. De onderzoeker denkt dat het houtbouw kostengunstiger en daarmee nog aantrekkelijker zal maken op de Australische markt.
Lees ook:
Antwoorden op veelgestelde vragen over houtbouw (longread)
Bedrijfsgebouw Geelen Counterflow verdubbeld met deuvelgelamineerd CLT