Ga naar hoofdinhoud

Alliander-gebouw wint dubbele AAP

    Het nieuwe regiokantoor van energiebedrijf Alliander in Amsterdam-Westpoort heeft zowel de vakjuryprijs als de publieksprijs gewonnen van de AAP 2024, de Amsterdamse Architectuur Prijs. Daarmee zet het achtlaagse houten gebouw zijn zegentocht voort. Het won in november de Nationale Houtbouwprijs 2023.

    Het gebouw, dat tot voor kort vooral werd aangeduid als Liander-Westpoort (naar het dochterbedrijf van Alliander dat er de meeste kantoorruimte van gebruikt) werd ook al uitgeroepen tot Kantoorgebouw van het Jaar 2023 door ArchitectenWeb en is nog in de race voor de titel ‘Gebouw van het Jaar 2024’ van architectenvereniging BNA.

    Twee keer winst zeldzaam voor AAP

    Bijzonder bij de Amsterdamse verkiezingen is dat de in cortenstaal gestoken opvallende verschijning langs de westring van de hoofdstad zowel alle lof van de vakjury kreeg als de award van het publiek. Dat is tot nu toe drie keer voorgekomen in de geschiedenis van de prijs die sinds 2008 jaarlijks wordt toegekend.

    Publieksjury

    Overigens is het publieksoordeel niet, zoals bijvoorbeeld bij de Nationale Houtbouwprijs, een kwestie van ‘meeste stemmen gelden’. De AAP werkt met een publieksjury: drie personen zonder archtiectonische of bouwkundige achtergrond die de genomineerde werken bezoeken en dan oordelen. Uit het rapport van de publieksjury:

    Alliander Westpoort is innovatief op het gebied van duurzaamheid. Het is mooi uitgevoerd met gebruik van verschillende materialen en het grote houten atrium maakt het een prettig gebouw om in te zijn. Ook op sociale kwaliteit scoort het gebouw goed. Het gebouw van Alliander wordt door de jury bij binnenkomst gelijk als prettig ervaren: ‘De grote open ruimte en houten structuur, maakt dat het gebouw gelijk fijn aanvoelt’. Het gebruik van verschillende materialen als hout, beton en cortenstaal geven het gebouw een functionele, maar toch heel mooie uitstraling.

    Het oordeel van de vakjury sluit zich daarbij aan:

    De lof voor de winnaar is uitgesproken in de veelzijdigheid van het ontwerp, dat ruimte laat voor aanpasbaarheid en functieverandering, inzet op materiaal innovatie – hout, een gebouw dat verder innovatie in de energiesector (en ook als bedrijf) kan blijven opvangen. De verbinding van het gebouw met zijn omgeving, versterkt door het gastvrije atrium, wordt toegejuicht als een voorbeeld van vooruitstrevende en gemeenschapsgerichte architectuur

    Aan het (Al)liander gebouw werkten onder anderen mee:

    Ontwerp: De Zwarte Hond, Groningen. Constructieadvies: DGMR, Arnhem. Constructeur: IMd Raadgevend Ingenieurs, Rotterdam. Landschapsarchitect: DE URBANISTEN, Rotterdam. Bouw: Dura Vermeer Bouw Midden West, Cruquius. Houtleverancier, houtmontage: Laminated Timber Solutions (LTS). Moorslede (B).

    Lees hier meer over het gebouw

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer