Ga naar hoofdinhoud

Aardschoktest op 10 verdiepingen hoge woontoren uitgevoerd (video)

    De langverwachte test van het tot nu hoogste houten proefstuk is uitgevoerd. Aan de universiteit van San Diego (VS) is een mock-up van een woonflat op een beweegbare onderzoekstafel blootgesteld aan schokken van 6,7 en 7,7 op de schaal van Richter.

    De kracht van de schokken is ingegeven door twee grote aarbevingen van die sterkte, respectievelijk één in Northridge, een plaatsje in de gemeente Los Angeles (1994) en één in Chi Chi, Taiwan (1999). De aanname was dat een houten gebouw, met de nodige voorzieningen, die krachten zou moeten kunnen weerstaan, mede door de ductabiliteit van het hout, de mogelijkheid om met de krachten mee te bewegen.
    Uit de eerste beelden lijkt die veronderstelling te kloppen: het gebouw blijft in ieder geval overeind staan, na, enigszins krakend (geluid aan!), flink heen-en-weer gezwiept te hebben:

    De test maakt deel uit van een Amerikaans project waarbij de (eventuele) risico’s van het bouwen van hoge gebouwen wordt onderzocht, het Natural Hazards Engineering Research Infrastructure (NHERI) Tallwood Project, waar een groot aantal bedrijven uit de keten aan meedoet.

    Bij deze test waren betrokken, naast de UC San Diego Jacobs School of Engineering ook LEVER Architecture, Timberlab, Engelkirk Structural Engineering, US Forest Service, Woodworks, Softwood Lumber Board en Think Wood.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer