Ga met Het Houtblad mee op reis langs een aantal van de meest aansprekende houten gebouwen in ons land. Allemaal zijn ze rond de dertig meter hoog, allemaal zijn het woongebouwen. Maar de plattegronden en ook de draagconstructies van de gebouwen verschillen fors van elkaar. Bij projecten Stories, Patch22, Top-Up in Amsterdam Noord, en bij De Warren, Mooijburg en Juf Nienke op Centrumeiland IJburg zullen de architecten een toelichting geven.
Patch 22 en Top-Up
Bij Patch 22 in Amsterdam-Noord begint onze excursie om 9:00 uur. In de omgeving van het gebouw zijn (betaalde) parkeermogelijkheden. Het gebouw is ook te bereiken met de (gratis) veerpont en een korte wandeling vanaf het Centraal Station.
Architect en ontwikkelaar Tom Frantzen geeft uitleg bij Patch 22 en Top-Up Deze twee gebouwen staan naast elkaar aan het water en verschillen uiterlijk sterk van elkaar. Top-Up is gebouwd bovenop een reeds bestaande ronde betonnen verdieping, de voormalige bergplaats van grote oceaankabels. Frantzen is een sterk voorstander van het ‘open building’-concept.
Na de uitleg van Frantzen is er nog kort tijd om een blik te werpen op ‘Schoonschip’, een buurt die bestaat uit drijvende huizen, voornamelijk van hout.
Stories
Op loopafstand staat gebouw Stories. Hier zal architect Simona Puglisi van Olaf Gipser Architects uitleg verschaffen. Het gebouw is ontworpen in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) door de bewoners zelf. De gevels zijn bijzonder, want begroeid met allerhande vegetatie. De indeling en grootte van de appartementen verschillen onderling sterk, wat uitdagingen opleverde, onder andere voor de akoestiek. Constructief en vormtechnisch interessant is dat de houten kolommen in de draagconstructie van CLT zijn en niet van glulam.
Juf Nienke
Hierna stappen we in de luxe touringcar naar IJburg. Hier bekijken we eerst het gebouw Juf Nienke. Harry Kurzhals (SeARCH Architects) en Dennis Grootenboer (RAU) geven samen uitleg over dit geheel met houten modules gerealiseerde woongebouw. Een deel van de huurwoningen in dit pand zijn bedoeld voor mensen met middeninkomens.
Mooijburg en De Warren
Tegenover Juf Nienke is één van drie gebouwen onder de naam Mooijburg in aanbouw. Daarnaast is het al volop bewoonde De Warren, een houten gebouw dat op initiatief van de huurders zelf gebouwd is, in een zogenaamde ‘wooncoöperatie’. Boris Zeisser, van Natrufied Architecture geeft uitleg over beide gebouwen waarvan hij de architect is. Beide gebouwen hebben heel verschillende constructieve uitgangspunten. Hierna lopen we één blok verder, waar een Mooijburg-pand staat dat al wel gereed is. Hier zijn bijzondere overstekken en een divers houten gevelbeeld bereikt.
Na dit intensieve ochtendprogramma haalt de bus ons weer op en krijgt iedereen een lunchpakket. De bus rijdt terug naar de Ridderspoorweg voor mensen die daar een vervoermiddel hebben staan of om andere redenen uit willen stappen. Met de overgebleven passagiers rijden we door naar het Zaantheater in Zaandam, ruim op tijd voor de aanvang van de Houtdag 2023, om 13:00 uur.
In totaal kunnen 48 personen deelnemen aan de excursie. Deelname bedraagt € 65,- per persoon.
Voor deelname aan de Houtdag dient een apart ticket te worden gekocht.