Ga naar hoofdinhoud

Harslakzwam en koolzaadstro beste mix voor paddo-isolatie

    Een composiet gemaakt van een landbouwresidu, stro uit de koolzaadoogst, gemengd met het schimmeldraad (mycelium) van de harslakzwam, blijkt in veel opzichten uitstekend geschikt voor het isoleren van gebouwen. Dat blijkt uit onderzoek van een consortium onder leiding van MNEXT, dat er een whitepaper over uitbracht.

    MNEXT is een publiek-private samenwerking op het gebied van onderwijs over en onderzoek naar nieuwe, biobased, materialen en is een initiatief van de Avans Hogeschool en de Hogeschool van Utrecht. Een groep onderzoekers verdiepte zich in het zogenaamde Mythic project, in samenwerking met de Universiteit van Utrecht en een groot aantal leveranciers en adviesbureau’s op de vraag of een isolatiemateriaal voor de bouw te maken valt uit een combinatie van mycellium, de wortel-achtige schimmeldraden van paddestoelen en zwammen, en restproducten uit de agrarische industrie. Het te maken product moest niet alleen goed isoleren en voldoen aan alle eisen van vocht- en brandwerendheid, maar ook geheel biobased, circulair en biologisch afbreekbaar zijn.

    Meerdere samenstellingen werden onderzocht en getest. Uiteindelijk bleek een combinatie van het mycelium van de Ganoderma residaceum, de Harslakzwam, in samenstelling met stro dat ontstaat na het oogsten van koolzaad, de beste papieren te hebben. De groep onderzocht de mogelijkheden om de groei van beide grondstoffen, vooral die van de Harsklakzwam te optimaliseren voor grootschalig gebruik voor deze toepassing, werkte aan de optimalisatie van de materiaaleigenschappen in termen van thermische geleiding, waterafstotoendheid en brandwerendheid, ontwikkelde protoypes van hoe het materiaal er uit kan komen te zien, deed verschillende materiaalproeven én verkende de mogelijkheden om deze paddo-isolatie grootschalig industrieel te produceren.

    MNEXT publiceert de resultaten in een onderzoeksverslag dat via deze link te vinden is.

    Lees ook:

    Handreiking biobased isolatiematerialen verschenen

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer