Ga naar hoofdinhoud

Woontoren Berlier met larikshouten gevelbekleding

    Woontoren Berlier heeft 15 verdiepingen waarmee architect Moreau Kusunoki een belangrijk voorbeeld geeft voor de mogelijkheden van grootschalige houtbouw. De bijna 50 meter hoge nieuwbouw in het 13e arrondissement van Parijs rondt het megastedelijke herontwikkelingsproject Paris-Rive Gauche officieel af. Een project van meer dan dertig jaar waarin 320 hectare voormalig spoorwegterrein op de linkeroever van de Seine is omgevormd tot een nieuwe woon- en dienstenwijk.

    Het ontwerp van woontoren Berlier betreft twee gebouwen – één van acht verdiepingen en één van vijftien verdiepingen – met in totaal 77 appartementen. Zij staan op een dubbele verdiepingen hoge betonnen basis met een restaurant en een kunstgalerie. 44 daarvan zijn koopwoningen; de rest wordt verhuurd aan mensen met lage en middeninkomens.

    Om een zo groot mogelijke flexibiliteit bij de indeling van de plattegrond te garanderen, hebben de architecten de bovenverdiepingen van de woontoren uitgevoerd in een houtskeletconstructie. Balken en steunen zijn gemaakt van gelijmd gelamineerd hout, de massieve plafonds zijn gemaakt van kruislings gelamineerd hout. Ook de steunen en vloerplaten zijn van hout terwijl het skelet aan de buitenkant is bekleed met larikshout.

    Op symbolische wijze hebben de architecten ook het draagskelet voor de gevels voortgezet. Hoewel achter de lichte larikshouten bekleding houten steunen verborgen zijn, zijn de balkonplaten opgebouwd uit geprefabriceerde betondelen. De gesloten gevelvlakken met hun donkerdere kleur wijken terug in de tweede rij daarachter. Net als bij hun Guggenheim-ontwerp gebruikte Moreau Kusunoki de Japanse techniek Yaki-Sugi, waarbij hout weerbestendig wordt gemaakt door een warmtebehandeling.

    Fotograaf: Maris Mezulis

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer