Ga naar hoofdinhoud

Woning met alternatieve spouwmuur

    De zeskantige woning die architect BLAF ontwierp, kenmerkt zich onder meer door een bijzondere isolatiemethode. Deze bestaat uit een zelfdragende gevelstenen muur aan de buitenzijde en een licht houtskelet aan de binnenzijde. De ruimte hiertussen is gevuld met biobased droge kalkhennep zonder spouw en vormt zo een alternatief voor de traditionele spouwmuur. Zónder koudebruggen.

    De energiezuinige eengezinswoning is gebouwd met respect voor de omgeving. Het volume is bijvoorbeeld compact gehouden zodat de omgeving het uitzicht op het achterliggende landschap behoudt. Verder is het volume als het ware in het talud geschoven waarmee het maximaal integreert in het landschap.

    Door te kiezen voor een zeshoekige voetafdruk staat het volume solitair in het landschap. De impact op de omgeving blijft volgens de architect echter beperkt door de schuine zijden. Het beperkte aantal ramen draagt bij aan de privacy voor zowel de bewoners als hun buren.

    De houten vliesgevel aan de buitenkant strekt zich uit over drie verdiepingen. De patio die tussen de vliesgevel en de stenen schil ontstaat, dient als zonwering in de warme zomermaanden. Achter de vliesgevel bevinden zich de diverse woonruimtes waar de houten constructie goed zichtbaar is gebleven. Ook de wanden in deze ruimtes zijn grotendeels van hout.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer