In het Japanse Kirishima realiseerde EAL een weekendhuis waarin de multifunctionele garage en berging tweederde van het totale vloeroppervlak in beslag nemen. Het laatste deel is woonruimte. Door de woonruimte te omringen met niet-leefruimtes, ontstaat er een isolerende schil rondom de woonruimte. Deze is hiermee thermisch gestabiliseerd.
Deze bijzondere indeling is gebaseerd op een traditioneel Japans huis waar de hoofdkamers ook zijn omgeven door niet-leefruimtes. Bijvoorbeeld een veranda en zolderruimte. Deze niet-leefruimtes fungeerden als doorgang en opslag. Maar daarnaast ook als bufferruimte (isolerende luchtruimte) tussen de buiten- en woonruimtes. Zo werd een veranda gebruikt om de verbinding tussen buiten en binnen te regelen door de deuren afhankelijk van seizoen en tijd te openen en te sluiten. Een treffende oplossing voor een goede klimatisering in de leefruimte.
![](https://www.hethoutblad.nl/wp-content/uploads/2024/08/2-weekend5-1024x683.jpg)
Op vraag van de klant maakte EAL eerst vijf basisplannen voor het weekendhuis waarvan een binnenomgeving is getest met behulp van computersimulatie. Hieruit bleek dat de isolatieruimte goed werkte, maar dat voor het dak thermische isolatie nodig was. Op basis van deze studie is de woonruimte aan drie zijden voorzien van niet-leefruimtes. De de vierde zijde en het dak zijn geïsoleerd en de plafondruimte is verhoogd om ook hier een laag isolerende lucht te creëren.
In het uiteindelijke weekendhuis is het stijve horizontale diafragma gevormd door een combinatie van stalen en houten balken. Dit is vervolgens geplaatst op conventionele wanden met een houten frame. Gelamineerde spanten zijn op intervallen van 500 mm aangebracht. Hierdoor ontstaat een houten dak met een overspanning van 9 meter . Tevens zijn secundaire spanten die lange dakranden vormen, geplaatst voor ventilatie en stralingswarmtebarrière.
Voor de buitenbekleding gebruikte EAL Yakisugi; Dit is een traditionele Japanse techniek waarbij het oppervlak van het cederhouten bord wordt verbrand. Dit leidt tot een ongeveer 5 mm dikke verkoolde laag die de duurzaamheid, weersbestendigheid en brandwerendheid van het bord verbetert.