Ga naar hoofdinhoud

Van betonnen gebouw naar groene school

    default

    In 2019 wint archi5 de wedstrijd ‘CitĂ© des Sciences et de la Nature’. Het programma dat wordt ondersteund door de stad La Rochelle, Territoire ZĂ©ro Carbone, is ambitieus: de Lavoisier-school, een betonnen gebouw uit de jaren zeventig, omvormen tot een natuureducatiecentrum. Het resultaat: een groene, low-tech, koolstofarme school die tevens fungeert als natuurobservatorium speciaal voor kinderen.

    De transformatie betrof onder andere de renovatie van twee vleugels aan de rand van het gebouw. Verder heeft de architect twee uitbreidingen met hout- en stro-isolatie gedaan om er Ă©Ă©n geheel van te maken. Het bestaande middengedeelte werd gesloopt. Tot de renovatie behoorden nieuwe uitbreidingen in de houtstructuur, hergebruik, natuurlijke ventilatie en materialen van biologische oorsprong. Vergeleken met de bouw van een conventionele school is de CO2-impact met 30% verminderd. Het equivalent van 839 ton CO2.

    Deze ecologische en zelfs technische soberheid is weerspiegeld in een ontwerp dat de puurheid van het gebouw uit de jaren zeventig overneemt. De voetafdruk is verkleind om de buitenruimtes optimaal te benutten. Verder is een sterke link gecreëerd tussen de wetlands en de recreatiegebieden in de open lucht waardoor water centraal komt te staan in de educatieve en recreatieve sfeer. Op het schoolterrein zijn de oevers opnieuw vormgegeven en loopbruggen gecreëerd evenals een ponton dat fungeert als natuurobservatorium.

    Tot slot zijn via een analyse de hulpbronnen van de site en hun potentieel voor hergebruik via lokale of on-site kanalen geĂŻdentificeerd. Op basis hiervan worden bepaalde elementen van de oude school gebruikt in de kapstokken en stoelen van het nieuwe gebouw. Deze aanpak bespaart hulpbronnen en geeft tevens de herinnering aan de plek door. Het resultaat is bovendien een besparing van 34 ton CO2-uitstoot.

    Fotograaf:  Sergio Grazia

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer