Sinds 2019, toen een team van studenten van de universiteit van Gent er een prijs mee wonnen in een internationale competitie zijn er al 6 vrijstaande huizen volgens het Mobble-principe gebouwd. Een modulair bouwsysteem op basis van houtskeletbouw. In Gent is nu een tweelaagse tussenwoning gerealiseerd.
De studenten ontwikkelden hun idee in het kader van een internationale ontwerpwedstrijd, de Solar Decathlon Europe, en wonnen er meerdere awards mee, waar onder een eerste prijs voor Engineering & Construction. De Mobble, die ook daadwerkelijk werd gebouwd, door houtbouwbedrijf inhout, bleek ook commercieel interessant. Het gaat om een zo ecologisch mogelijk uitgevoerde unit in houtskeletbouw met isolatie van bijvoorbeeld cellulosevezel. Behalve dat de materialen duurzaam zijn is het ook nadrukkelijk de bedoeling dat de units, die op een vrachtwagen naar de bestemming vervoerd kunnen worden, demontabel zijn, onder andere zodanig dat de woning kan worden ingekrompen, uitgebreid of in zijn geheel verwijderd. Dat kan onder andere doordat de gevel ontkoppeld is van de draagconstructie, dus daar is veel mee te variĆ«ren. De units zijn uitermate goed geĆÆsoleerd volgens de strengste (Belgische) bouwnormen.
Tot nu toe werden er alleen vrijstaande Mobble-woningen gebouwd. Nu bleek het concept ook goed bruikbaar als tussenwoning. De opdrachtgeefster liet het huis dat er stond zo verantwoord mogelijk slopen (materiaal werd op verschillende andere plaatsen hergebruikt) en op de plek een nieuw huis neerzetten volgens het Mobble principe. Redenen voor haar om hiervoor te kiezen waren volgens Circubuild naast duurzame overwegingen vooral de snelheid van bouwen (ze hoefde slechts enkele weken te overbruggen tussen het oude en het nieuwe huis) en de vaste prijs waarvoor Inhout de woning zegt te realiseren.