Ga naar hoofdinhoud

Sneeuwgekoelde opslag van cederhout

    De Japanse studio Kei Kaihoh Architects heeft een houten opslag in Joetsu City ontwikkeld die gekoeld is met sneeuw. Dit bouwwerk biedt rijstboeren een manier biedt om hun oogst te koelen zonder afhankelijk te zijn van gas of elektriciteit. Het twee verdiepingen tellende pakhuis is grotendeels vervaardigd van lokaal beschikbaar cederhout.

    De opslag kreeg de naam Yukinohako wat Japans is voor ‘schatkist van sneeuw’. Het gebouw vervangt een magazijn van gewapend beton dat gebruik maakt van een airconditioningsysteem met een hoog energieverbruik. In het midden van het gebouw bevindt zich een magazijn met dubbele hoogte van 159 vierkante meter. Hiernaast bevinden zich een kleine temperatuurcontrolekamer en een receptie.

    De opslagruimte zelf is in tweeĂ«n gedeeld, waarbij aan de ene kant maximaal 90 ton sneeuw is vast te houden. De sneeuw is met een automatische sneeuwblazer de oostkant van het gebouw binnen te blazen. De andere kant biedt plaats aan zo’n 30 pallets of een ton rijst en 200 kilogram groenten. Om de luchtstroom in stand te houden, zijn de twee helften van de ruimte gescheiden door stalen containers gevuld met sneeuw. Een extra ventilator aan het plafond circuleert koude lucht uit de sneeuw in de voedselopslag.

    Het gebouw met puntgevel strekt zich uit over twee verdiepingen en wordt ondersteund door een systeem van verstevigde houten kolommen die worden ondersteund door hulpbalken. De architect koos voor de houtconstructie voor lokaal cederhout dat geassembleerd is in een nabijgelegen fabriek. Hiermee zijn de transportkosten en het brandstofverbruik tot een minimum beperkt. Om het hout tegen water en slecht weer te beschermen, zijn de buitenmuren van het gebouw afgewerkt met een glascoating.

    Lees ook: zoutopslaghal combineert hout met acrylglas

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer