De Rabobank heeft een ontwikkelorganisatie opgericht die in korte tijd tot tienduizend tijdelijke woningen voor middenhuur willen realiseren. Rabo SmartBuild zegt al over de leveranciers van huizen te beschikken en het geld ter beschikking te hebben. Het nieuwe bedrijf zoekt nu contact met gemeenten.
Wie de huizenfabriek(-en) zijn die voor RaboBuild de woningen zal/zullen gaan bouwen wordt tot nu toe niet in publicaties gezegd. Al lijken de renders die de nieuwe ontwikkelaar op zijn website toont nogal op het soort modulaire houten huizen die het handvol houtenhuizenfabrieken die op dit moment gerealiseerd worden kunnen leveren.
Dat de huizen, die tot dertig jaar zouden moeten kunnen blijven staan (‘Of twee keer 15 jaar, dan verplaatsen we ze halverwege’, zoals de financieel manager van SmartBuild, Korrein Volders in een filmpje op LinkedIn zegt), waarschijnlijk van hout zullen zijn lijkt niet alleen overduidelijk uit de aard der zaak (degelijk, behaaglijk, flexibel, eenvoudig te verplaatsen of demonteren), maar ook uit het feit dat Rabobank ook elders een krachtig pleidooi voor biobased bouwen houdt.
De huizen zouden aan stadsranden of open plaatsen binnen de stad gerealiseerd moeten worden. In gemeenten door het hele land. De bewoners zijn mensen in het middenhuur-segment, die te veel verdienen voor huursubsidie maar te weinig om een redelijk comfortabel woonhuis te kopen.
De bottle-neck van het plan is op dit moment niet het geld en ook niet de beschikbaarheid van de te realiseren woningen, maar de plek waar ze moeten komen. Rabobank is via zijn vele filialen en samenwerkingen door het hele land op dit moment op zoek naar gemeenten die grond ter beschikking willen geven.
[…] Rabobank wil 10K tijdelijke huizen uit de fabriek realiseren […]