Ga naar hoofdinhoud

Paviljoen van gedraaid vlas in Freiburg

    De Universiteit van Stuttgart heeft weer een primeur in op biomimicry gebaseerde bouwmethodes met biobased materiaal. Het realiseerde, na 10 jaar studie, een paviljoen in de Botanische Tuin van Freiburg dat gemaakt is van gedraaid vlasvezel.

    Het livMatS-paviljoen komt van dezelfde vakgroepen die de wereld ook het BUGA paviljoen van hout en de getordeerde toren van natuurlijk gebogen clt schonken, het Institute for Computational Design and Construction in samenwerking met het Institute of Building Structures and Structural Design. Het nieuwe paviljoen bestaat uit 15 gebogen constructionele elementen van 4,5 of 5,5 meter, gemaakt van vlas. Die vormen samen een aan de Duitse bouwregels voldoend paviljoen dat slechts 1,5 ton weegt terwijl het toch 46 vierkante meter overspant.
    De studenten en onderzoekers, onder leiding van de professoren Menges en Knipper, ontwikkelden een robottechniek waarmee draden van gesponnen glas in precies de juiste richting in elkaar gedraaid worden om zonder additionele bindmiddelen of lijmen ijzersterk te blijven zitten in de vooraf bepaalde vorm en structuur.
    Was het BUGA-paviljoen van hout gebaseerd op de constructie van het exoskelet van bepaalde zee-egels, in dit geval is nauwgezet gekeken naar bepaalde cactussoorten waarvan de bast ook uit heel precies ‘gewrongen’ vezels bestaan.

    Het paviljoen in Freiburg blijft ten minste vijf jaar staan en dienst doen als demonstratiemodel en ontmoetingsruimte. Het bouwsel toont aan dat het met volledig bioafbreekbare producten mogelijk is om dingen te maken die ook met glasfiber en andere composieten mogelijk zijn. Vlas heeft als voordeel dat het uitstekend groeit in heel Europa. Het was het gewas waar eeuwenlang kleding, touw en tal van andere producten van gemaakt werd, tot katoen en tal van kunststoffen deze functie overnamen. .

    De universiteit van Freiburg stelt uitgebried documentatie beschikbaar. Die is hier te vinden.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad!Ā Abonneer