Ga naar hoofdinhoud

Onderzoek naar vertalen hernieuwbaarheid in MPG

    De Stichting Nationale Milieudatabase laat onderzoek doen naar hoe de hernieuwbaarheid van materialen geïntegreerd kan worden in de bepalingsmethode van de milieuprestatie van gebouwen (MPG).

    Het adviesbureau NIBE gaat dit onderzoek doen. De bedoeling is om de systematiek in de ‘Leidraad Meten van circulariteit’ te integreren met die van de Milieudatabase. De leidraad is ontwikkeld (mede met behulp van NIBE) binnen het Platform CB ’23, een samenwerking van brancheverenigingen en overheden die het harmoniseren van regelgeving op het gebied van circulariteit nastreeft.

    De opdracht van de stichting kan gezien worden als een antwoord op de protesten die de laatste tijd steeds luider werden, onder andere in de Tweede Kamer, naar aanleiding van het Manifest ‘Een eerlijk speelveld voor een duurzamer Nederland‘. Daarin wordt gesteld dat de CO2-winst die geboekt wordt met biobased bouwmaterialen onvoldoende betrokken wordt in de rekenmethodes.

    Het punt is dat bijvoorbeeld het hout in houten gebouwen niet alleen bij de ‘productie’, de groei en de verwerking, meer CO2 opslaat dan dat het uitstoot, in tegenstelling tot niet-CO2 opslaande bouwmaterialen, maar dat het hout, mits uit verantwoord geteeld bos afkomstig, ook nog eens ‘hergroeit’. Dus opnieuw geproduceerd wordt en daarbij CO2 opneemt. Dit extra milieuvoordeel is nog niet in de rekenmethodes van de Milieu Database verdisconteert.

    Eén reactie op “Onderzoek naar vertalen hernieuwbaarheid in MPG

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer