Ga naar hoofdinhoud

Olympische Spelen in minder houtbouw dan beloofd

    Er zijn goede redenen om aan te nemen dat de Olympische Spelen die over een paar weken in Parijs van start gaan inderdaad de ‘meest duurzame spelen ooit’ zullen zijn. Het aantal nieuwe houten gebouwen valt echter tegen, al is wat er wĂšl gebouwd is vaak van topkwaliteit.

    De meest duurzame manier van bouwen is niet bouwen. Die weinig gehoorde waarheid is bij de Parijse spelen toegepast. Nog nooit is er zoveel gebruik gemaakt van bestaande stadions en infrastructuur. Er is precies Ă©Ă©n nieuw sportcomplex voor deze spelen gebouwd en dat is meteen een houten voltreffer van nederlandse oorsprong: het Centre Aquatique, naar ontwerp van het Amsterdamse bureau VenhoevenCS. Lees hier ons uitgebreide artikel over dit bijzondere gebouw. Het zwembad, niet bedoeld voor zwemwedstrijden maar wel voor schoonspringen, waterpolo en schoonzwemmen, heeft een houten dak met 90 meter vrije overspanning. Dat wordt gerealiseerd door aan de buitenzijde van het gebouw het dak met trekstangen op te spannen. Ook de wanden van dit gebouw zijn grotendeels van hout. Het Centre Aquatique wordt na de enkele weken topsportpret met relatief eenvoudige ingrepen omgebouwd tot een sportcomplex voor de omliggende buurt.

    Tijdelijk gebouw bij de Eiffeltoren

    Al sinds 2021 staat op de Champs de Marche, het terrein rond de Eiffeltoren, dicht bij het HĂŽtel des Invalides, een halfrond gebouw in een kruisvormige plattegrond. Het is een tijdelijk gebouw van hout, al bij de bouw waren delen ervan al doorverkocht aan Franse gemeenten, bijvoorbeeld als sporthal, vertelde de architect toen we hem in 2021 interviewden voor een uitgebreid projectverhaal. Dat het bouwwerk van hout is komt onder andere door de bijzonder slechte ondergrond van de Champs de Marche, een terrein dat in de loop der eeuwen voor allerlei activiteiten gebruikt is (militaire excercities, wereldtentoonstellingen), een lichte constructie is dan eenvoudiger. In het Grand Palais ÉphĂ©mĂšre, zoals het gebouw heet, zullen onder andere verschillende competities in Olympische vechtsporten (zals boksen) afgewerkt worden. Dat het gebouw er al in 2021 stond heeft te maken met een grote verbouwing van Expo-complex Grand Palais, dat had gedurende de jarenlange verbouwing behoefte aan tijdelijke (Ă©phĂ©mĂšre) vervangende ruimte.

    Kantoortoren van het Olympische management

    Het meest teleurstellend is het Olympisch Dorp. Het is ontworpen als een flinke woonwijk die ook na de spelen bewoond zal blijven. De bedoeling, bij de presentatie van de plannen in 2018, was om de hele wijk, bestaande uit meerdere plots die verdeeld werd onder meerdere architect-aannemercombinaties, in hout te laten uitvoeren, of tenminste volgens de Franse wetgeving die aangeeft dat overheidsgebouwen voor minstens 50 procent van biobased materiaal zouden moeten zijn. Dit is, blijkt uit onze reportage over het enige hoge houten gebouw van die hele Olympische wijk, niet gelukt. Er is precies Ă©Ă©n hoog gebouw van hout gemaakt, het kantoor voor het management van de Olypmische Spelen, dat na de spelen ook een kantoor zal blijven. Het masterplan voorziet in woonblokken van steeds een hoog woon- of kantoorgebouw met daar achter een middelhoog, 25 meter, woongebouw, die samen op een plint staan. In veel gevallen is alleen het middelhoge gebouw in hout uitgevoerd. Grote kans, overigens dat met het optellen van al het hout dat in die lagere projecten is verwerkt, Parijs zich wel degelijk de spelen met de meeste koolstofopslag mag noemen.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer