Het Kumagaya huis in Japen is ontworpen door Hiroo Okubo / Chop + Archi. Kenmerkend is onder meer de kruisvormige lege ruimte die het huis in tweeĆ«n verdeelt. De hiermee ontstane indeling doet denken aan een residentiĆ«le plattegrond die in Japan bekend staat als āta-no-jiā. Deze term verwijst naar het Chinese karakter dat stat voor ārijstveldā en wat bestaat uit een vierkant dat in vieren is verdeeld door twee kruisende lijnen.
Van oudsher staat het gezin centraal in Japan. Antropoloog George Murdock spreekt over het ākerngezinā en beweerde dat het universeel is. De bijbehorende structuur overheerst dan ook in de naoorlogse periode. Tegenwoordig zijn gezinnen kleiner en lijkt het erop dat mensen willen ontsnappen aan de bijbehorende druk die hen ādwingtā om een samenhangende eenheid te vormen.
Op basis van deze ontwikkeling ontwierp Hiroo Okubo / Chop + Archi het Kumagaya House dat past bij het nieuwe, kleinere gezin. De structuur is dermate getransformeerd dat de druk op gezinnen om constant samen te zijn wordt verminderd.
Dit is gebeurd door de zojuist genoemde lege ruimte. In tegenstelling tot de traditionele Japanse āta-no-jiā-configuratie, waarin de ruimtes vaak direct op elkaar overlappen, creĆ«ert de leegte een buffer tussen de vier ruimtes van het huis. Te vergelijken met een luchtkussen die de wrijving tussen de leden van een huishouden verlicht. Gelijktijdig dient het als een verbinding tussen de ruimtes zelf, terwijl elke individuele ruimte direct is verbonden met de buitenomgeving. Daarnaast is veelvuldig gebruik gemaakt van natuurlijke bouwmaterialen zoals hout wat eveneens bijdraagt aan een natuurlijke, rustgevende atmosfeer.