Ga naar hoofdinhoud

Keulen zoekt architect-in-residence voor stadsontwikkeling

    De eerst architect-in-residence Ermelinda Di Chiara

    De stichting achter de Gottfried Böhm Scholarship laat weten dat geïnteresseerde jonge architecten weer kunnen meedingen naar de mogelijkheid om een jaar lang in Keulen nauw samen te werken met gemeente, de TU Keulen en verschillende instituten als architect-in-residence en visionaire ontwikkelingsplannen voor de stad te ontwikkelen.

    Het zou, begrijpen wij, de tweede architect-in-residence worden volgens deze formule. De stichting houdt met het scholarship de nagedachtenis aan de Keulse architect Gottfried Böhm (1920-2021) levend. De familie Böhm is bij de stipendiumverlening betrokken.
    Degene die het scholarship verwerft krijgt tussen oktober 2025 en september 2026 een gratis woning tot zijn of haar beschikking in Keulen en een maandelijkse toelage van 2500 euro. Daarvoor in ruil zal de uitverkorene samenwerken met de Technische Hogeschool van Keulen en de afdeling planologie van de gemeente en wordt zijn/haar onderzoek geïntegreerd in de opleiding.
    Het hoofddoel van de architect-in-residence is om voorstellen te doen over stedenbouw en stadsontwikkeling in Keulen. Dat moet leiden tot een feestelijke afsluitende presentatie in september 2026 die daarna nog enige tijd voor het publiek te bekijken zal zijn.
    Applicanten moeten afgestudeerde architecten zijn die niet elders in loondienst of dienstbetrekking zijn. Ze moeten ofwel Engels ofwel Duits kunnen spreken (allebei mag natuurlijk ook) en (in het geval van mensen buiten de EU) gerechtigd zijn om in Duitsland te werken. Bij de vorige editie, waar de Italiaanse architect Ermelinda di Chiara de gelukkige werd, dongen 41 kandidaten uit 23 landen mee.
    De prijs wordt door de gemeente Keulen ondersteund en tussen de betrokken instituten prijkt ook een, kennelijk nog niet gevonden ‘Hochschule mit schwerpunkt ökologie’ waarmee is aangegeven dat duurzaamheid bij de plannen belangrijk is. Gottfried Böhm is vooral bekend van betonnen en bakstenen gebouwen die soms sterk door natuurlijke vormen lijken geïnspireerd.

    Meer informatie over het stipendium vind je hier

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer