Ga naar hoofdinhoud

Innovatie: gebouw op basis beschikbaar ‘zwak’ eikenhout

    Een consortium van Duitse instellingen doet onderzoek naar de inzetbaarheid van ‘Eichenschwachholz’; hout van eikenbomen die normaal niet tot balken verwerkt zouden worden. De zoekrichting: individuele balken kenmerken en dat inpassen in een constructie.

    Het onderzoek loopt via het ‘Houtcompetentiecentrum’ van de hogeschool van Trier. Er doen twee ministeries aan mee, een agentschap voor biobased bouwmaterialen, twee bosbouwinsituten en de hogeschool van Mainz. Het project wordt gefinancierd uit een fonds dat is opgericht om de Duitse bossen weerbaar te maken tegen de klimaatverandering.

    De bossen, met name de naaldbossen die deels voor de productie van hout zijn aangelegd, hebben namelijk te lijden onder aanhoudende droogte en door de hogere temperaturen tieren schadelijke kevers er ook welig. De algehele ontwikkeling is dat de naaldbossen meer afwisselend beplant moeten worden met loofhout, zoals eiken.

    Eikenhout is al eeuwen een veelgebruikt materiaal voor bouwwerken. Daarvoor worden echter wel de beste, meest rechte en sterkste eikenbomen voor uitgekozen om er betrouwbare en uniforme balken van te zagen. Veel eikenbomen worden tot nu toe beschouwd als onbruikbaar, ‘zwak’, eikenhout.
    Het consortium onderzoekt hoe van deze jongere, minder rechte en minder stevige eikenbomen mogelijk tot bouwmateriaal te maken is. Daarbij wordt niet uitgegaan van droging of behandeling met verduurzamende middelen, maar van de geoogste stammen zelf. Het gaat om stammen met een gemiddelde doorsnede van 20 tot 24 centimeter. Die worden gemeten en gesorteerd op dimensies, vorm, stam-geometrie, en fysieke en mechanische eigenschappen. Al die data worden in een databank opgeslagen.

    De computersoftware moet vervolgens een gebouwontwerp en de draagstructuur daarvan in overeenstemming brengen met de in de databank aanwezige individuele balken. Zo kan een gebouw gemaakt worden (ook nog onderdeel van het onderzoek) dat deels is vormgegeven aan de hand van de voorhanden eiken balken.
    Het consortium doet allerhande proeven naar het op de juiste en betrouwbare manier vaststellen van de constructieve inzetbaarheid van hout. Tevens onderzoekt het ook nieuwe verbindingsmogelijkheden, zoals verbindingen van polymeerbeton.


    2 reacties op “Innovatie: gebouw op basis beschikbaar ‘zwak’ eikenhout

    • Geert van Dijk

      ziet er leuk uit!

    • Leffert Oldenkamp

      veel betere bestemming dan als brandhout. Maar deze eiken – en veel meer bossen – zijn verzwakt door de drinkwater onttrekking . Alle aangelegde bossen (loofhout zowel als naaldhout) hebben een productiefunctie. Natuurlijke bossen zijn verdwenen vanwege die productiefunctie. Met bomen krijg je nu een maal hout en dat heeft een enorme maatschappelijke betekenis.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer