Helmond gaat in de wijk Brandevoort, bekend om zijn retro-architectuur, iets nieuws doen. Er komen ten minste 40 volledig demontabele, energieneutrale woningen, van leverancier Sustainer Homes.
Daartoe werd onlangs een ‘letter of intent’ getekend tussen de gemeente en Jansen de Jong Projectontwikkeling. Het gaat om ten minste 40 houten woningen, die in een groene en open omgeving komen te staan. De toekomstige bewoners hebben veel invloed op hun nieuwe huis.. Met behulp van parametrische software kunnen ze ongekende wijze deelnemen aan het ontwerpproces van woning en wijk. Het is de bedoeling dat die ontwerpschets vervolgens in een handomdraai kan worden omgezet naar een definitief ontwerp, inclusief vergunnings- en werktekeningen. De software geeft dan direct inzicht in de bouwkosten en CO2-besparing.
CO2-opslag, pv-panelen, smart-grid
Door hout uit duurzaam beheerde bossen te gebruiken, slaan de woningen meer CO2 op dan er vrijkomt tijdens de bouw en levensduur. Met PV-panelen op de daken voorzien de woningen bovendien in hun eigen energie. Door aan te sluiten op een Smart-grid (een energienet waar een slim meet- en regelsysteem aan is toegevoegd) wordt deze energie optimaal uitgewisseld en gebruikt waar nodig. De woningen worden onder meer uitgerust met een warmtepomp met vloerverwarming, wtw-installaties en hoogwaardige isolatie.
Sustainer homers
Voor de installatietechniek is er kennis opgedaan uit de samenwerking met TU Delft in The Green Village. Dat is een living lab waarin verschillende Sustainer Homes worden bewoond en waar één van de eerste gelijkstroomnetten met PV-integratie zijn toegepast. Verwacht wordt dat eind 2020 gestart kan worden met de realisatie van de woningen.