Een groep van studenten, professionals en experts hebben in de buurt van Barcelona een huis van zero-kilometer materialen gemaakt. Ze persten er hun eigen dlt voor, waarbij elke individuele lamel traceerbaar was tot een van de 40 bomen die er voor omgehakt zijn.
De groep maakt deel uit van de vakgroep Advanced Ecological Buildings and Biocities (MAEBB) aan het Institute for Advanced Architecture of Catalonia. De uitdaging was om een bewoonbaar gebouw te maken van materiaal uit de directe omgeving. Vanuit de gedachte dat elke kilometer vervoer van bouwmateriaal voor extra uitstoot van CO2 zorgt.
Voor de bouw van de Voxel Quarantine Cabine van 12 vierkante meter werd een plek uitgezocht in het dichtbeboste Collserola, niet ver van Barcelona waar ook een onderzoekslocatie van het IAAC is, in het plaatsje Valldaura. Op die locatie is een zagerij, een droogruimte en een pers beschikbaar.
Voor de Voxel werden selectief veertig bomen gekapt waarvan de verste 0,6 kilometer van de bouwplaats verwijderd was. De bomen werden tot planken en daarna die weer tot lamellen gezaagd en drie maanden te drogen gelegd. Daarna werden de lamellen tot dlt-platen samengeperst, kruislaaghout (clt) dat niet met lijm, maar met houten deuvels met elkaar verbonden is. Door met kleurcodes te werken is van elke individuele lamel nog steeds na te gaan uit welke boom die gezaagd is.
Voor de isolatie werd kurk gebruikt, en voor de gevelbekleding het zaaghout dat bij het rechtzagen van de lamellen overschoot. Dit hout werd met de Japanse verkolingstechniek Shou Sugi Ban verduurzaamd. De complete bouw van het huis in de bossen duurde 5 maanden, inclusief de productie van de bouwmaterialen.