Het onderzoeksgebouw in het Freiburg Center for Interactive Materials and Bio-Inspired Technologies is op twee manieren functioneel. Ten eerste biedt het gebouw op de campus van de Albert Ludwig Universiteit ruimte voor de ontwikkeling van innovatieve ideeën. Daarnaast is het gebouw zelf ook te beschouwen als een demonstratieobject van baanbrekend, interdisciplinair onderzoek.
Onder de naam ‘livMatS Biomimetic Shell’ is het onderzoeksgebouw tot stand gekomen in een samenwerking tussen twee excellentieclusters: het Integrative Computational Design and Construction for Architecture (IntCDC) aan de Universiteit van Stuttgart en Living, Adaptive and Energy-autonomous Materials Systems (livMatS) aan de Universiteit van Freiburg.
![](https://www.hethoutblad.nl/wp-content/uploads/2024/04/4-freiburg-1024x703.jpg)
Het ontwerp van de gebouwschil is gebaseerd op morfologische principes van het platenskelet van zee-egels. Geïnspireerd door biologische modellen werd een volledig demonteerbare cascoconstructie ontworpen met behulp van lichtgewicht houtconstructies. Vergeleken met conventionele houten constructies hebben deze uitvoeringen een 50% lagere ecologische voetafdruk.
Het geïsoleerde houten bouwsysteem beslaat een vloeroppervlak van circa 200 vierkante meter. Het bestaat uit twee subschillen van verschillende afmetingen waarmee een groot dakraam – de Solar Gate – ontstaat. Hiervoor is gebruik gemaakt van 127 verschillende holle cassettes die met kruisschroefverbindingen met elkaar zijn verbonden. Het materiaalefficiënte principe van de holle cassette werd in 2019 al toegepast in het BUGA houten paviljoen in Heilbronn als tijdelijke, open structuur.