Ga naar hoofdinhoud

Houten nederzetting Waldacker

    De nederzetting Waldacker ligt vlakbij het lokale recreatiegebied Burgweiher in St. Gallen. Hij bestaat uit twee rijen woongebouwen – hoofdzakelijk van hout – die op een natuurlijke manier de glooiing van het landschap volgen. Met aan de ene kant het recreatiepark en aan de andere kant uitzicht op de Tröckne toren. Verder heeft architectenbureau Oxid bij het ontwerp een focus gelegd op de groene binnenruimte inclusief speeltuinen, buitenmeubilair en een barbecue plaats.

    De twee woongebouwen bevatten in totaal 110 wooneenheden in zes woningen waarvan er drie een rij vormen. Elk huis is toegankelijk via twee trappen waardoor de veranda’s – die de appartementen ontsluiten – bijna functioneren als private buitenruimtes. De veranda’s hebben een halfrond uiteinde en beschikken over individuele atria die extra licht in de woonruimtes brengen. De architecten hebben zich daarbij laten inspireren door de arbeidersnederzettingen uit het begin van de 20e eeuw in Milaan, het zogenaamde Casa di Ringhiera.

    Deze huizen zijn de eerste Zwitserse houten gebouwen waaraan de Swiss Sustainable Building Standard (SNBS) het hoogste certificeringsniveau (platina) toekende. De constructie van de woongebouwen is opgebouwd uit elementenconstructies en zijn uitgelijnd op een raster. Plafond-, wand- en gevelelementen zijn in de fabriek geprefabriceerd en op de bouwplaats als halffabricaten gemonteerd. Omdat de zes woningen op dezelfde manier zijn ontworpen, waren de bouwelementen ook in grotere aantallen te produceren wat leidde tot lagere kosten en een korter bouwproces.

    Een compacte plattegrond en het verplaatsen van de toegangszones naar de ongeïsoleerde buitenruimte van de nederzetting, droegen bij aan verdere energiebesparingen. De architect meent dan ook: Hoe beter gebouwd, hoe energiezuiniger en goedkoper een bouwproject is.

    Beeldmateriaal: Ladina Bischof
    Gebaseerd op een artikel uit Swiss Architects
    Artikel geschreven door Architektur Forum Ostschweiz

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer