De Uuthuuskes van The New Makers en In the middle of our street van MOOS zijn twee van de drie winnaars van de competitie So You Think You Can Build. Beide gebruiken hout als bouwmateriaal. De derde winnaar, Buiten de lijntjes Leven van Dura Vermeer is ‘materiaalonafhankelijk’.
De challenge is uitgeschreven door tien woningcorporaties. Met de drie winnaars zullen proefwoningen gerealiseerd worden. Als die bevallen zou opschaling tot 4000 woningen mogelijk zijn.
De wedstrijd heeft tot doel een oplossing te vinden voor de woonbehoefte onder 1 a 2 persoons huishoudens die een sociale huur of een middenhuur kunnen opbrengen. In dit lagere segment van de woningmarkt is de woningnood het hoogst. De uitvraag was naar concepten die betaalbaar en snel opschaalbaar zijn.
De contest ontving 55 inzendingen van bouwconcepten. Daar werden er zes van geselecteerd als finalisten en uit die selectie koos een jury de drie winnaars. Onder de finalisten waren er overigens al vier die duidelijk voor hout kiezen in hun concept.
In de categorie ‘Grondgebonden levensloopbestendige woning’ won The New Makers de competitie met hun Uuthuuske-concept. De Uuthuuskes, waarvan er inmiddels al meerdere geplaatst zijn, met name in gemeenten in de Achterhoek, zijn makkelijk aanpasbaar en verplaatsbaar, bieden ruimte aan kleine huishoudens en zijn heel betaalbaar. Ze worden vooral ingezet voor startende huurders die in hun geboortedorp geen geschikt huis kunnen vinden.
In de categorie Gestapelde Levensloopbestendige woningen won MOOS, dit is een zusterbedrijf van New Horizon, het concept maakt dan ook volop gebruik van restmaterialen en gerecyclede materialen, zoals voor het toe te passen beton. Het concept ‘In the middle of our street’ gaat uit van modulaire woningen die in ene fabriek gemaakt worden en op locatie, zowle gfrondgebonden als tot 70 meter hoog gemonteerd kunnen worden. De modules bestaan uit een betonnen vloer en wanden en plafonds van clt. Bij hoogbouw wordt met een betonnen kern gewerkt. Het concept is vergaand gedigitaliseerd en biedt mogelijkheden om heel sterk te variëren in woninggrootte per woning in één gestapled gebouw.
Dura Vermeer won met Buiten de Lijntjes met een doordacht concept dat zich vooral op flexibiliteit in de woning richt: wanden kunnen verschoven worden, volumes gestapeld. Het concept won in de categorie Grondgebonden Reguliere Woning. Dura Vermeer zegt deze woningen met een ecosysteem van fabrikanten te kunnen maken en wil zich daarbij niet op een materiaalkeuze vastleggen. Dat zou dus ook in hout kunnen, zeggen wij van de Houtwereld-redactie.