Ga naar hoofdinhoud

Hotel La Briosa – inclusief twee appartementen

    In Bolzano – Zuid-Tirol – renoveerden de architecten Felix Perasso en Daniel Tolpeit een houten gebouw en bouwden het uit tot hotel met twee appartementen voor de eigenaar en zijn familie. Achter het rood stenen gips op de gevel van La Briosa schuilt zogenaamd ‘maanhout’. Dit is gecombineerd met leemstuc en wol- en hennepisolatie.

    De naam ‘La Briosa’ staat voor het enthousiaste, het kleurrijke, het grappige, het speelse. Dit past enerzijds bij de familie maar moet anderzijds ook de ‘lichtheid’ van het houtmateriaal uitdrukken waaruit het huis is gebouwd. Het was de timmerman die gecertificeerd Zuid-Tirools maanhout als bouwmateriaal koos. Volgens hem heeft het tijdstip van kappen een positieve invloed op de weerstand van het hout. Een huis van maanhout is gebouwd om lang mee te gaan.

    La Briosa was tevens het eerste houten hotel van vijf verdiepingen in Bolzano. De houten structuur met meer verdiepingen wordt daarbij gezien als een gedurfde en innovatieve architecturale interpretatie in een historische context. Verdiepingen twee tot en met vijf steken uit boven de originele en gerestaureerde basis van het oude gebouw. Een uitdaging was om de geprefabriceerde elementen nauwkeurig op maat te krijgen. Vanwege het relatief lage totale gewicht van het hout was het niet nodig om de constructie te versterken.

    In de wandelementen heeft de architect de planken in de groeirichting geplaatst en met een zwaluwstaartvormige nokstrook met elkaar verbonden. Voor de plafond- en dakelementen zijn de op één lijn liggende houten balken met een meervoudige groef- en kamverbinding verbonden. Vervolgens zijn ze met beukenhoutschroeven gekoppeld tot een vormvast massief houten element. De buitenmuren van het hotel zijn gemaakt van 180 mm dikke elementen; de elementen van de binnenmuren zijn 120 mm dik. Voor de plafonds en vloeren van het gebouw zijn 120 en 200 mm dikke plafondelementen gebruikt.

    Ook in het entreegebied en de lobby speelt hout op vernieuwende en uitgebreide wijze de hoofdrol. Zo is het verwerkt in ronde nissen waar gasten graag zitten en in vele andere boogconstructies die het gebouw rijk is. Hiervoor zijn traditionele productietechnieken uit de Alpen gecombineerd met moderne, digitale fabricage. In de 17 kamers van het hotel zorgen onbehandeld kastanje- en sparrenhout met open poriën, leemstuc en Venetiaanse terrazzovloeren op kalkbasis voor een evenwichtig binnenklimaat.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer