Ga naar hoofdinhoud

Hotel in toeristengebied

    Hotel Natura is een opvallend element in de omgeving voor bezoekers van het sport- en toeristenoord Rogla. Het is gebouwd als laatste toevoeging aan een groep hotels en wordt gezien al ‘de grootste visuele afwijking’ ten opzichte van de overige accommodaties. Dit omdat hij minder refereert aan het lokale, landelijk ontwikkelde landschap. Architect Enota breidde het bouwwerk pas later uit met multifunctionele gemeenschappelijke ruimtes en een recreatief zwembad.

    Het nieuwe deel moest een zelfstandige uitstraling hebben maar ook een logische aansluiting vormen op de bestaande bebouwing. En bovendien functioneel. Wanneer bezoekers naar de top van Rogla gaan, is hun mentale beeld van het landschap namelijk nogal romantisch. Ze zien een ingesneeuwd chalet voor zich midden in de ongerepte natuur. Zoveel mogelijk accommodatie zijn daarom voorzien van grote balkons. Géén eenzaam chalet, wél een prachtig uitzicht.

    Dit idee vormde de basis voor de architect om van de gevel het dak te maken. Daarbij is de gevel visueel omgevormd tot een houten zadeldak dat historisch zo kenmerkend is voor de omgeving. Het hout op de gevel is vrij gestapeld en onbeschermd, waardoor het kan verouderen en samenvloeien met de uitstraling van het omringende landschap. De nieuwe toevoeging verwijst hiermee niet zozeer naar het bestaande gebouw als wel naar het omliggende bos en de traditionele plattelandsontwikkeling.

    De inrichting van het hotel biedt een duidelijke scheiding tussen het publieksgedeelte en het logiesgedeelte. Het gehele publieke programma bestaat uit hogere verdiepingen die uitkomen op het bosachterland in het noorden. Alle kamers hebben een iets lagere plafondhoogte en zijn gericht zijn op het skistadion in het zuiden.

    De verschillen in verdiepingshoogten worden overbrugd door een nieuwe trap ingericht als ‘verticale hal’ en een nieuwe dubbelzijdige lift. Een dergelijk ontwerp leent zich voor aantrekkelijke binnenruimtes met overvloedige dwarszichten en natuurlijke verlichting, ook in de gangen. Ondanks dat er een duidelijke scheiding is aangebracht tussen de openbare en de accommodatiegedeelten, zijn deze eventueel ook in een later stadium in te richten als zelfstandig gebouw.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer