Een gezin gaat bij de ouders op het terrein wonen en zal in de toekomst het hele landgoed erven. Hun opgroeiende kinderen moeten dan ook ene plek krijgen. Takery Shoji Architects ontwierp een huis dat verbindt en veel functies kan vervullen.
Op het landgoed in Tsurugasone, ook wel bekend als Nakanoshima, nabij de stad Nagaoka, staan al meerdere gebouwen, zoals het oude familiehuis, waar de (schoon)ouders van de opdrachtgevers wonen, schuren en andere agrarische gebouwen. Het dorp heeft, zoals veel dorpen op het Japanse platteland te kampen met leegloop, die nog, zo laten de architecten weten op Archello, wordt versterkt doordat er veel gesloten monolithische gebouwen worden neergezet, waardoor de mensen geen contact meer met elkaar hebben.
De oplossing waar de architecten mee kwamen is een huis in de vorm van een eenvoudige tent: smalle houten balken in A-frames, afgetimmerd met vurenhouten platen. De vorm is daarmee eenvoudig en dienend aan de omliggende bouwvolumes zonder daartussen weg te vallen. Op verschillende plekken is de overkapping ‘opgetild’ waardoor er beschutte veranda’s ontstaan of via glazen puien contact met de omgeving.
Hara House suggereert binnen geheel open te zijn, toch is er op de verdieping en door enkele andere slimme maatregelen, genoeg privacy voor de bewoners. De ruimten zijn heel flexibel gelaten, de bedoeling is dat de ouders van het gezin op de middellange termijn in het oude familiehuis gaan wonen en dat hun zoon dan Hara House gaat bewonen. Maar het huis zou ook een schuur of garage kunnen worden.