Ga naar hoofdinhoud

Hangar vol kennis in Milaan

    Een ‘kennis hangar’ noemt Filippo Taidelli Architetto het Roberto Rocca Innovation Building. Dit hoofdkwartier van een nieuwe opleiding Geneeskunde en Biomedische Technologie van de Humanitas Universiteit heeft namelijk een transparante gevel en houten draagconstructie. De structuur is zodanig dat de ruimtes steeds kunnen veranderen. Dit als reactie op de steeds evoluerende behoeften van de studenten en het snelle tempo van technologische innovatie.

    Het volume met één overspanning van het 6.000 vierkante meter grote gebouw combineert hout, glas, metaal en zichtbaar beton. Ruimtes zijn flexibel en niet-hiërarchisch gerangschikt over drie verdiepingen en een atrium dat zich over de volledige hoogte uitstrekt. Op de begane grond zijn rond het atrium verschillende klaslokalen en andere ruimtes gesitueerd die voorzien zijn van verplaatsbaar meubilair en muren. Op de eerste verdieping bevinden zich informele werkruimtes, een AI-centrum en 3D-printlaboratoria voor de wetenschappers. De kelder biedt plaats aan de technische ruimtes, een laboratorium voor precisie-optica en studentenserviceruimtes.

    Hout bepaalt in grote mate de uitstraling van de kennis hangar. De architect koos voor dit materiaal door zijn natuurlijke warmte die op organische wijze tot uiting komt. Maar ook omdat hij hout beschouwt als ‘de baksteen van de toekomst’.  Een zichtbaar paal- en balkensysteem is gecombineerd met materialen zoals gewapend beton en glas. De grotere sterkte van de massieve houtcomponenten maakt grote overspanningen van gelijmd gelamineerd hout mogelijk.

    De keuze voor een dragende houten constructie met vloeren van gewapend beton draagt bij aan een lagere CO2-emissie. Hout houdt immers op natuurlijke wijze koolstof vast en is een hernieuwbare hulpbron waarmee het een sleutelrol kan vervullen bij het koolstofvrij maken van de bouwsector. Andere milieustrategieën zijn de geventileerde dubbelwandige gevel, PV-panelen op het dak en grondwaterpompen. De campus maakt tevens gebruik van een geothermisch systeem om de gebouwen te verwarmen en te koelen. Het Innovation Building is LEED-gecertificeerd Gold.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer