In de Nedersaksische plaats Jever, gelegen in Duits Friesland, realiseert KAW Architecten een wijk op een voormalig sportcomplex. De ruim 100 houten huizen worden in een ecologisch verantwoorde omgeving geplaatst.
De woningen worden van hout en biobased materialen gemaakt. Het ontwerp is van KAW Architecten, een Gronings collectief dat in 1976 is opgericht als Koöperatieve Arhitecten Werkplaats, naar spelwijze van die revolutionaire tijd, en de idealen van toen nog in zijn dna heeft.
De wijk in Jever wordt gerealiseerd op een oud sportcomplex met bijbehorende velden. De huizen zijn bedoeld voor verschillende woonvormen. Zo is er een woonvorm voor wonen met zorg en hulp, zijn er kangoeroe-woningen voor twee huishoudens onder één dak of werken aan huis én komt er een woonhof voor kleinschalige woonvormen met een gedeelde buitenruimte.
Regenwater wordt opgevangen, gebufferd en gebruikt voor het huishouden. De huizen zijn nauwkeurig op de zon georiënteerd, kunnen van oppervlaktewater gebruik maken voor verwarming en koeling en verbruiken sowieso weinig energie, die ze opwekken met zonnepanelen op het dak.
De indeling van de wijk is zodanig dat er maar één voor auto’s toegankelijke weg nodig is. De andere wegen en paden zijn voor voetgangers en fietsers. Bestaande bomen een een klein moerasgebiedje worden gehandhaafd,