De bewoners van de Noord-Hessische gemeente Frankenberg kunnen gebruik maken van drie bruggen voor fietsers en voetgangers. De houten bruggen zijn ontworpen door ingenieursbureau Miebach en verbinden de twee districten met elkaar die gescheiden zijn van de rivier de Eder. De bruggen wonnen in 2023 de Duitse Houtbouwprijs op basis van de creatieve herinterpretatie en zorgvuldige gedetailleerde planning.
De eerste steen voor het nieuwe verkeersconcept werd gelegd door de ca. 60 m lange en 4 tot 5 m brede houten blokliggerbrug Wehrweide. Dankzij de houtconstructie is de tweespanconstructie een klimaatvriendelijk bouwwerk. De hoeveelheid gelamineerd hout slaat namelijk ongeveer 97 ton CO₂ op waarmee de brug als ‘klimaatneutraal’ door het leven gaat. De architect bewijst hiermee bovendien dat constructie, natuurbehoud en duurzaamheid prima bij elkaar passen.
Het gelamineerde hout van de draagstructuur is benadrukt door de elegante vormgeving met getrapte vlakken aan de zijkanten. De kromming van het bruglichaam biedt verder interessante perspectieven en de nieuwe structuur is zelfs vanaf de nabijgelegen evenementenlocatie Kleine Wehrweide te zien . De verhoogde ligging biedt de inwoners van Frankenberg een extra meerwaarde als nieuw uitkijkpunt over de rivier.
Na een positieve ontvangst van de Wehrweide brug, besloot de gemeente tot de bouw van nog twee houten bruggen: Wildpark en Ederdorf. Deze laatste is met een lengte van 95 meter de langste van de houten brugfamilie. De brug Wildpark heeft een lengte van 80 m. De toegepaste constructie in deze bruggen’familie’ bestaat bij alle drie de bruggen uit twee dubbelgekromde blokliggers bedekt met een betonnen dek. Daarnaast heeft iedere brug zijn eigen karakter.
Foto’s: Peter Beckmann