De vraag dringt zich op: waarom? In het Duitse Falkenberg is een indrukwekkend bedrijfspand gerealiseerd van een softwareontwikkelaar voor productie en logistiek: een ogenschijnlijk door en door betonnen gebouw, maar het exoskelet bestaat deels uit grijs hout.
Het nieuwe hoofdkantoort van IGZ staat indrukwekkend te zijn in het kleine plaatsje in de Oberpfalz. Verantwoordelijk voor het brutalistische ontwerp is het Berlijnse kantoor J.Mayer H. und Partner.
Het gebouw, dat aan zeker 500 medewerkers een werkplek biedt, heeft een exoskelet dat er als beton uitziet, maar bij nadere beschouwing voor een belangrijk deel uit grijsgeschilderde gelamineerde balken bestaat, op de begane grond zijn de pilaren half-beton en half-hout, op de verdiepingen vergroot het aandeel hout.
Binnen blijkt de architect toch vooral van zichtbeton gecharmeerd te zijn: de complete constructie is van beton: pilaren, vloeren. Het beton wordt benut voor betonkernactivering om het binnenklimaat aangenaam te houden. Verdere verwarming komt uit geothermie. Het grijs van het minerale materiaal wordt wel op veel plaatsen doorbroken door houten elementen, waarbij de houten trap, afgezet met LED-licht het meeste opvalt.
![](https://hethoutblad.nl/wp-content/uploads/2021/01/betontrap.jpg)