Dunkelschwarz bouwde een bestaand pand uit de jaren ’60 om naar twee gelijkwaardige eengezinswoningen voor twee jonge gezinnen. Het oude gebouw bestond uit een woongebouw van twee verdiepingen met kelder en een klassieke verdiepingsverdeling van appartementen met aparte trap. Daarnaast uitbouwen van één verdieping voor een garage en een winkel. In het nieuwe ontwerp zijn de twee woonheden horizontaal naast elkaar geplaatst. De centraal gelegen dragende muur is gebruikt als appartementsscheiding.
Naast het doel om te bouwen met hout en andere ecologische bouwmaterialen, was er ruimte gewenst voor de vele verschillende fietsen (bakfietsen, aanhangwagens, enz.). Tevens moest het oppervlak aan afgesloten open ruimtes zoveel mogelijk worden geminimaliseerd. Dit om groen leven in de tuin mogelijk te maken.
![](https://www.hethoutblad.nl/wp-content/uploads/2024/09/mfhdunkelschwarzsalzburgmrohrbacher2302-1024x953.jpg)
In het nieuwe ontwerp van de architecten kwam op de oorspronkelijke plaats van de garage een ruim voorplein. Hier is voldoende ruimte om bij de eengezinswoningen aan te komen met fietsen en auto’s. Daarnaast is hier een ontmoetings- en loungeruimte gecreëerd in de vorm van een terras. De plankachtige terrasstructuur loopt over de gehele breedte van het gebouw en alle verdiepingen.
De bestaande, massieve buitenmuren van de eengezinswoningen zijn verder thermisch gerenoveerd door een houten frameconstructie met cellulose-isolatie en verticale lariksbekleding. Daarbij zijn nieuwe houten ramen geplaatst. Houten schuifluiken aan de buitenkant zorgen voor zon- en privacybescherming. Alle vloerconstructies zijn tot slot vervangen en gecombineerd met vloerverwarming bestaande uit ecologische gipsplaatelementen.
Beeldmateriaal: Dunkelschwarz ZT GmbH – fotograaf: Markus Rohrbacher