Paviljoen Biobasecamp geeft architectonisch uitdrukking aan de bijdrage die âbouwen met bomenâ kan leveren aan de reductie van CO2 en stikstof door conventionele bouwmaterialen zoals beton te vervangen door biobased materialen. Het paviljoen staat op het Ketelhuisplein in Eindhoven tijdens de Dutch Design Week (DDW) van 19 t/m 27 oktober 2019.
Het Biobasecamp is ontworpen door Studio Marco Vermeulen en bestaat uit een vijfarmig kruisvormig dek gedragen door robuuste stammen van populieren die stonden langs de A2 bij Boxtel. Het dek van het paviljoen is opgebouwd uit modulaire vloerdelen van kruislaaghout die na de DDW herbruikbaar zijn. Het kruislaaghout is in een Duitse fabriek gemaakt van Duits naaldhout. Idealiter zou het uiteraard van Nederlands hout gemaakt moeten zijn. Door meer economische waarde te creëren voor hout in Nederland, kunnen er meer bossen worden aangeplant. De Nederlandse bouwopgave kan daarmee bijdragen aan bestrijding van klimaatverandering én aan de kwaliteit van het landschap. Dat geldt ook voor het Brabantse populierenlandschap, waarvan de kolommen afkomstig zijn. In totaal is er 1000 m2 hout verwerkt in het paviljoen.
Biobasecamp als inspiratiebron
Het Biobasecamp zelf en de erin geĂ«xposeerde projecten vormen een inspiratiebron voor architecten, ontwerpers en opdrachtgevers naar de mogelijkheden die dit âbeton van de toekomstâ biedt.
Ook het naastgelegen Growing Pavilion biedt inspiratie voor bouwen in hout en andere biobased materialen.
Founding partners Biobasecamp: Studio Marco Vermeulen, Derix, Provincie Noord-Brabant, Floriade, Arup, Dutch Design Foundation.
Het biobasecamp is ook te zien in de aflevering “Houtbouwers” van VPRO Tegenlicht op de website van de VPRO .
Foto’s: Jacqueline Knudsen