Villa Paulus in Nazareth valt onder meer op door de toepassing van een demonteerbare CLT-structuur. Hierbij zijn de delen droog in elkaar gestoken zodat ze later eenvoudig weer uit elkaar zijn te halen. LENA architecten heeft hiermee een pure vorm van circulair bouwen toegepast waarmee vijf appartementen zijn gecreëerd. Ook de isolerende granulaten van gerecycleerde PUR en glaswol vallen binnen het circulaire kader; niet alleen vanwege het materiaal maar ook omdat ze niet verlijmd zijn aan de constructiematerialen.
LENA architecten ontwierp de demonteerbare villa in opdracht van BLICVELT. Lab15, gespecialiseerd in energiezuinig bouwen met hout, nam de uitvoering voor zijn rekening. De focus in het ontwerp ligt niet alleen op circulariteit maar tevens op duurzaamheid wat automatisch leidt naar aandacht voor energieopwekking en âgebruik. Zo is de villa voorzien van goede isolatie en is gekozen voor onder meer PV-panelen en lucht-waterwarmtepompen voor het duurzaam opwekken van energie. De vijf appartementen â met elk twee of drie slaapkamers â zijn hiermee bijna energieneutraal.
![](https://www.hethoutblad.nl/wp-content/uploads/2024/10/1-villa7.jpg)
Duurzaam betekent verder het minimaliseren van het materiaalverbruik. Zo zijn met de CLT-platen grote overspanningen gerealiseerd zodat de architect het aantal dragende CLT-wanden kon beperken. Hout verhoogt bovendien de sfeer. Daarom heeft LENA architecten de CLT-wanden â net als de plafonds in CLT â bewust zichtbaar gelaten met als bijkomend voordeel dat het niet nodig is om deze wanden af te werken. Ook dit bespaart materiaal.
De onderkant van de draagstructuur bestaat uit prefabbetonpanelen en het bovenste gedeelte uit gekaleide bakstenen. Deze Eco-brick-bakstenen van Wienerberger zijn vervaardigd van zo ecologisch mogelijke grondstoffen en smaller dan de standaard baksteen. Hierdoor zijn meer bakstenen per transportlading te vervoeren wat het transport energiezuiniger maakt.
Fotograaf: Olmo Peeters