Er is veel kritiek op de esthetiek van de gebouwen in de DDR-tijd. Maar de prefab betonnen gebouwen zijn wel stevig genoeg om een houten constructie te dragen. Dat blijkt uit de optopping van een schoolgebouw in Berlijn.
Het originele gebouw werd in 1987 gerealiseerd in de Berlijnse wijk Spandau in zogenaamde ‘plattenbau’: een bouwwijze met geprefabriceerde betonplaten van gewapend beton. Daarbij werd in de staatsgeleide DDR volgens vaste typologieën gebouwd. Het vijf bouwlagen hoge schoolgebouw in vijf bouwdelen, in een carré neergezet, was van het zogenoemde type ‘SBR 80, Typ Erfurt’.
Het gebouw is sinds 2004 eigendom van de Berlin International School, de eerste internationale school in de Duitse hoofdstad. Die school had sterk behoefte aan uitbreiding van de ruimten. Onder andere vanwege een gemoderniseerd leerconcept en een uitbreiding van het aantal leerlagen met een driejarige bovenbouw.
Om die behoefte in te vullen ontwierp het Berlijnse architectenbureau Sauerbruch Hutton een opbouw van twee verdiepingen plus een aanbouw. Alle nieuwbouw werd in houtbouw (kruislaaghout en gelamineerde balken) uitgevoerd. De draagkracht van het Oostduitse prefab betonnen gebouw bleek daar toereikend voor te zijn. Zo kreeg de school onder veel meer een grote theaterzaal op het dak. De architecten besloten binnen het hout zoveel mogelijk in het zicht te houden. De gevelbekleding van de optopping is van koper, wat verrassend goed combineert met de betonnen buitenbladen van het oude gebouw.