Ga naar hoofdinhoud

CLT kan met beton verbonden worden met ‘kerven’

    Door op een aantal plaatsen kerven in het oppervlak van hout te frezen en er daarna beton op te storten wordt een verbinding tussen de beide materialen bereikt die sterker is dan de delen. Zo wordt de constructie van een gebouw sterker. Dat toonde een promovenda op de Technische Universiteit van ZĂźrich aan. De methode wordt nu commercieel toegepast.

    Het Houtblad van juni, dat volgende week verschijnt, publiceert een interview met de verse doctor, Katharina MĂźller. Zij onderzocht een mogelijkheid om beton op een andere manier te verbinden met constructief bouwhout.
    Beton wordt om veel redenen op (kruislaags-) houten vloeren gestort. Zoals om contactgeluid te dempen of om massa en stijfheid aan de constructie toe te voegen. Om die laatste reden is het belangrijk dat het beton ook daadwerkelijk met het hout verbonden wordt en er niet alleen bovenop ligt. Dat wordt traditioneel bereikt door in het hout schroeven te boren of ook wel complete bewapening vast te schroeven voor het betonstorten. Dit is arbeidsintensief en er wordt hoogwaardig extra materiaal ingezet.
    Het idee dat MĂźller onderzocht, in samenwerking met een specifiek Zwitsers bedrijf en gesteund door een innovatiefonds, was of het mogelijk is om heel welbepaald uitgefreesde ‘kerven’ druk- en schuifkrachten te laten weerstaan. Met zeer positief gevolg. Deze methode van holz-beton-verbund wordt nu breed toegepast, met name in Zwitserland.

    Het Houtblad lezen, online en/of op papier? Er zijn verschillende abonnementsoorten.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer