Onderzoekers aan de Universiteit van Cambridge zijn er in geslaagd om stukken hout aan elkaar te maken zonder lijm, spijkers of deuvels en zelfs zonder houten verbindingstechnieken. Ze maakten gebruik van de plakkracht van de natuurlijke lignine.
De toepassingen op de middellange termijn zouden heel interessant kunnen zijn. De onderzoeksgroep onder leiding van dr. Darhil Shah en dr. Michael Ramage, gefinancierd door een innovatiefonds, denkt dan aan de bouwwereld maar ook bijvoorbeeld aan de meubelindustrie. Het probleem dat het proces van hout verbinden met hout zonder andere middelen oplost is onder andere ecologisch: geen chemie vereist, maar het zou ook snelheid en efficiëncy kunnen opleveren. De verbinding kwam namelijk al na enige seconden tot stand en is tenminste zo sterk als het omringende hout waarmee hij gemaakt is.
Het principe van het ‘houtlassen’ is dat van wrijving, dat overigens al langer wordt toegepast bij metalen, bijvoorbeeld titanium. Het bedrijf TWI Ltd heeft daar de machines voor: in een zeer hoge frequentie (in het geval van hout tussen de 50 en de 150 Hz) worden de oppervlakken van twee stukken materiaal lineair tegen elkaar aan gewreven. Het materiaal wordt daardoor plaatselijk zeer hoog verhit. In het geval van het hout wordt dan in beide houtplaten de lignine vloeibaar en verloopt in elkaar. Al na enige seconden is de las een feit en de hitte verdwenen.
De onderzoekers constateren dat er verschillen zijn in hechtingsgedrag tussen verschillende houtsoorten. Het beste lukte het nu met beukenhout. Uiteraard is veel meer onderzoek nodig. Daarbij zal, naast alle technische vraagstukken, vast het gevaar van brand onderzocht moeten worden (het wrijven van hout is een oeroude techniek om vuur te maken). En het vraagstuk van energieverbruik van de lasmachine, zeker bij groter plaatmateriaal zal goed moeten worden doorgerekend.
Een presentatie van de onderzoekers is hier te vinden. Hier onder een zeer korte video van een geslaagde proef met twee plankjes van beukenhout.
50 – 150 Hz is heel laag – bassdrum en basgitaar niveau
heb geschat 15 jaar zoiets al in het Holz Zentralblatt gelezen. Helemaal nieuw is het mogelijk niet..