Omdat de oude brandweerkazerne niet meer voldeed, gaf de gemeente Tübingen de opdracht aan Gaus Architects een nieuwe te ontwerpen. Het gebouw is dichtbij de woonwijken van Lustnau gerealiseerd en bestaat uit een 7 meter hoge voertuighal met hieraan twee aparte vleugels van verschillende hoogtes. De grotendeels glazen poorten brengen veel licht in de hal die ook prima geschikt is voor het organiseren van brandweerevenementen.
De eerste vleugel biedt een gelijkvloerse multifunctionele ruimte met opslag, werkplaats, droogruimte en een van buitenaf zichtbare tentoonstellingsruimte. Aan de zuidkant bevindt zich de twee verdiepingen tellende administratieve vleugel met kleedkamers, lounges en trainingsruimtes. De architect stemde de routing af op een snelle verplaatsing van de brandweerlieden vanuit hun privévoertuigen naar de kleedruimtes en voertuighal.
![](https://www.hethoutblad.nl/wp-content/uploads/2024/06/2-brandweer-3-1024x683.jpg)
De gebouwschil geeft al een idee van de houten constructie die erin ligt. Deze bestaat uit talloze, verticaal georiënteerde houten elementen van verschillende breedtes en diktes. Binnen zijn alle plafonds van onbehandeld verlijmd gelamineerd hout. In de opleidings- en jeugdruimtes ligt eiken industrieel parket. Ook de ramen zijn voorzien van houten kozijnen. Alleen de muren zijn bekleed met gipsvezelplaten en op de begane grond is vloerbedekking van tegels en rubber gelegd.
Tot slot is de vloerplaat van de brandweerkazerne van gewapend beton. Verder paste de architect buitenmuren in houtskeletbouw toe en combineerde deze met steunen en balken van gelijmd gelamineerd hout en beukenhout voor de constructie. In de voertuighal, waar de bouwelementen grote afstanden moesten overbruggen, ondersteunen karakteristieke visbuikliggers het dak. Voor het verwarmen van de brandweerkazerne is een pelletkachel geplaatst.