Het BioHome3D-prototype van 55,74 mĀ² is een bijzondere woning omdat hij vervaardigd is op een 3D-printer. Het ontwerp is gemaakt in het Advanced Structures and Composites Center (ASCC) van de Universiteit van Maine. De printmaterialen zijn houtvezels en biohars wat betekent dat het onderkomen volledig recyclebaar is en er gebruik is te maken van lokale bronnen.
Het project is door de studenten opgezet om bouwafval sterkt te verminderen maar ook om de woningbouw minder afhankelijk te maken van de mondiale toeleveranciers. De productie van het BioHome3D werd grotendeels geautomatiseerd op ’s werelds grootste polymeer 3D-printer. Ditzelfde apparaat produceerde in 2019 al ’s werelds grootste 3D-geprinte boot.
![](https://www.hethoutblad.nl/wp-content/uploads/2024/04/1-maine4-1024x683.jpg)
Het huis werd in vier modules naar de bouwplaats getransporteerd en in een halve dag gemonteerd. Na twee uur was er elektriciteit – aangesloten door een enkele elektricien. Verder is het prototype uitgerust met sensoren voor thermische, omgevings- en structurele monitoring. Door hiermee historie op te bouwen, is het ontwerp steeds verder te verbeteren.
Het gaat de ontwerpers niet alleen om recycling. Met zijn sterk geĆÆsoleerde biologische woning willen de studenten van het Advanced Structures and Composites Center ook het woningtekort aanpakken. Dit is een probleem dat in de Verenigde Staten – maar ook elders – steeds meer een economisch obstakel blijkt te zijn.
Lees ook: Houtpulp in de 3D printer