Ga naar hoofdinhoud

Betonloze hal met verbindingen als twijgaanzetten

    De Technische Universiteit van Kaiserslautern, gelegen in het grootste woud van Duitsland, bouwt een aantal nieuwe gebouwen op haar houtbouwcampus in Diemerstein. Het eerste is af en heeft helemaal geen beton nodig.

    De forse nieuwe hal, bedoeld voor diverse proefopstellingen, onderzoeken en het monteren van onderdelen, is gefundeerd op stalen schroefpalen. Daarop rusten, op voldoende afstand van de grond, 20 centimeter dikke platen van kruislaaghout (CLT), meldt Baunetz. Ook de wanden en het dak bestaan uit kruislaaghout.
    De draagbalken zijn van gelamineerd beuken, de verbindingen tussen de beukenbalken zijn een experimentele vinding van de universiteit zelf: Kunstharzpressholz: houtdelen worden onder druk onderling verlijmd met een kunsthars zodat een plastisch vormbaar materiaal ontstaat.
    Dat geeft de verbindingen, waar we anders stalen platen, moeten en bouten zouden verwachten, een heel organisch aanzien. De verbindingen hebben wel iets weg van de verdikkingen in takken op de plek waar een twijg ontspringt.
    De hal is in zijn geheel zonder vele moeite te demonteren. Dat is overigens niet de bedoeling. Hij zal nog lang dienst doen, er zullen onder andere bouwdelen in gemaakt worden voor verdere experimentele gebouwen op de houtbouwcampus.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad!Ā Abonneer