Onder de naam Bangalow Road House ontwierp Son Studio een gezinswoning dat betstaat uit drie volumes. Het uitgangspunt was een duurzame woning te bouwen met een lage CO2 footprint. De architect realiseerde dit door onder andere het huis compact te houden â het interne vloeroppervlak bedraagt 140 mÂČ – en gebruik te maken van duurzame materialen zoals hout.
De beperkte beschikbare ruimte voor Bangalow Road House is efficiënt gebruikt door de drie rechthoekige volumes te stapelen.  Het bovenste volume herbergt de privéruimtes waaronder de slaapkamers. In het lagere volume is een garage ondergebracht en in de derde de woonruimtes. Door de bijzondere manier van stapelen ontstaat een centraal gelegen binnenplaats die door het gebouw zelf is afgeschermd van de drukke straat waaraan het huis gelegen is.
![](https://www.hethoutblad.nl/wp-content/uploads/2025/02/3-Bangalow-Road-House-15-Son-Studio-1024x819.jpeg)
Een andere manier om de privacy te beschermen, is het aanbrengen van een afscherming die is opgebouwd uit houten latten. De horizontale latten zijn zodanig aangebracht dat bewoners een prima uitzicht naar buiten hebben terwijl het zicht naar binnen vanaf straatniveau effectief is geblokkeerd. Hiermee is volgens de architect een delicaat evenwicht bereikt tussen openheid en privacy terwijl gelijktijdig de zoninstraling beperkt blijft.
Het scherm van lokaal inheems hardhout integreert dankzij zijn schaal en detaillering met de architectuur en dient tevens als buitenhuid. Door de tijd zal het hout aan de buitenkant vergrijzen terwijl het aan de binnenkant zijn warmte tint behoudt. De gelaagdheid van verschillende houten afschermingselementen creëert daarnaast een gevlekt licht dat door het hele huis filtert.
Beeldmateriaal: Rory Gardiner