Op het Amsterdamse Zeeburgereiland, een gebied ten noorden van de stad waar 10.000 woningen moeten verrijzen, zal het gebouw Patchwork worden gerealiseerd. Dat bestaat acht blokken met een gemengde woon-, werk- en recreatiefunctie. De constructie van het gebouw zal uit een skelet van gelamineerd hout bestaan.
De toekenning van het project aan de ontwerpers, de architectenbureaus Barcode Architects en krft, is nog heel vers. Zij wonnen met hun ontwerp, dat ze zelf ‘georkestreerde verscheidenheid’ noemen de competitie voor de inrichting van dit deel van de Sluisbuurt. Deze buurt ligt centraal in de ontwikkeling van Zeeburgereiland: het moet het -zeer fietsvriendelijke- hart van de buurt worden en tegelijk de toegangspoort vormen vanuit de nieuwe stadswijk richting het centrum van onze hoofdstad.
De architecten kozen voor een gebouw met verschillende verschijningsvormen, acht ‘blokken’, waarvan de hoogste ‘middelgroot’ genoemd kan worden, gegeven de hoge woongebouwen die in het gebied voorzien zijn. Het vormt zo een enclave van meer bescheiden proporties . Het hoogste gebouw krijgt begroeiing van bomen en andere beplating, er komt een daktuin en de plint wordt zeer levendig, met winkels en horeca,
De eyecarcher wordt ‘De rode loper’, een fiets-en wandelweg die vanaf de straat rechtstreeks het gebouw invoert. Patchwork zal zeer duurzaam worden. Zo zal de constructie voor een belangrijk deel bestaan uit houten gelamineerde kolommen en balken. En de gevelbekleding uit biobased materiaal en bakstenen uit reststromen of hergebruik. Het gebouw wordt zeer energiezuinig door een zeer goede isolatie.
[…] met duurzaamheidsclaims dat in korte tijd groen licht kreeg. Eerder werd al aangekondigd dat het hybride gebouwencomplex Patchwork hier gerealiseerd zal gaan […]
Zoek nieuwbouw appartement tot 320.000,-