In het vakantieoord Sonthofen in de AllgÀu heeft Andreas Ferstl Architecten twee historische woongebouwen, een uitbreiding uit de jaren zeventig en een nieuw gebouw tot een nieuw geschiedenismuseum gecombineerd. Compleet met zadeldaken, tentoonstellingsruimtes en horeca.
Het plaatselijke geschiedenismuseum in de stad met 20.000 inwoners werd in 1930 op particulier initiatief opgericht in een historische, centraal gelegen boerderij. In 1972 is hieraan een uitbreiding toegevoegd en in 2017 verwierf de stad ook het naastgelegen huis aan het kerkplein. Dit zogenaamde Lukashaus was bedoeld als uitbreiding van het museum.
![](https://www.hethoutblad.nl/wp-content/uploads/2023/11/5-sonthofen3-1024x731.jpg)
Met de huidige renovatie heeft Andreas Ferstl Architecten uit deze puzzelstukjes een groot, duidelijk samenhangend geheel gecreëerd. De twee historische woongebouwen vormen nu de kopgebouwen van het complex aan de oostzijde, de twee aanbouwingen uit 1972 en 2023 vormen een met hout beklede achtergevel op de westelijke erfgrens. Het totaalbeeld met vier gevels neemt de kleinschalige bouwstructuur van de historische binnenstad over.
De houten bekleding van de gevels was belangrijk om een homogene uitstraling te realiseren. Op de bovenverdieping strekken de latten zich verder uit over de enkele raamopeningen in de tentoonstellingsruimtes. Daarachter ligt een conventionele constructie van gewapend beton; onder meer om voldoende warmteopslagmassa te bieden voor een stabiel binnenklimaat.