De nieuwe entree van station Zwolle is ontworpen door Studio Nauta en doet denken aan een sfeervolle lantaarn. Het ontwerp van de open entreehal is gecombineerd met een serie nieuwe perronoverkappingen en bouwt voort op het bestaande stationsgebied. Het combineert duurzaamheid, functionaliteit en esthetiek met een nieuwe bouwcultuur. Biobased materialen en circulariteit spelen hierin de hoofdrol.
De lantaarnhal sluit qua schaal, proporties en sfeer aan bij het bestaande station. Zowel bij het ingetogen monumentale karakter van het historische stationsgebouw als de utilitaire elegantie van de huidige perrondakconstructie. Zo sluiten de nieuwe platformluifels naadloos aan op de contouren en het raamwerk van de bestaande luifels. Het totaal vormt zo een logisch geheel.
![](https://www.hethoutblad.nl/wp-content/uploads/2025/02/1-SN_223_STATIONZWOLLENOORDENTREE_04_CREDIT_Atelier-Luce-1024x768.jpg)
Circulariteit vormt de kern van het project. Dit betekent dat materialen uit de oude overkapping zijn hergebruikt in een verbeterde en vernieuwde vorm. Waar dit niet mogelijk is, heeft de architect gekozen voor biobased materialen en modulaire bouw. Hierdoor zijn materialen later opnieuw te gebruiken. Hout dient als primair bouwmateriaal en is onder meer gebruikt in de houtskeletstructuur voorzien van een huid van gerecycled glas en aluminium.
Het duurzame en circulaire karakter wordt verder benadrukt door veel vegetatie gecombineerd met zonnepanelen en inheemse beplanting die geĂŻntegreerd zijn in het ontwerp. Zo bedekken groen en zonnepanelen de daken van de entree en nieuwe perronoverkappingen. Het âgroenste stationâ zal zo de identiteit van Zwolle als een van de âgroenste steden van Europaâ maximaal versterken.
Afbeeldingen: Studio Nauta