Ga naar hoofdinhoud

Hout gunstiger in MPG dankzij actualisering productkaarten

    Sinds kort staat er veel nieuwe of verbeterde zogenaamde productkaarten over hout en van hout gemaakte bouwmaterialen in de Nationale Milieudatabase. Daarmee is een samenwerkingsverband onder de naam Home for the Future de afgelopen tijd druk geweest. Het gevolg is dat hout beter ‘scoort’ in de MPG en dus vaker ingezet zal worden.

    Bouwhout en producten die gemaakt zijn van hout, zoals kozijnen en hsb-elementen, slaan koolstof op in plaats van dat ze het uitstoten. Daarnaast komt er bij de grondstofwinning, het vervoer en de productie van deze bouwproducten vergeleken met andere materialen in de regel veel minder CO2 vrij. Toch scoorden deze bouwproducten relatief laag in de Milieu Prestatie Gebouwen, de wettelijk verplichte MPG-berekening die over elk nieuwbouwproject moet worden uitgevoerd. Dat heeft er vooral mee te maken dat er door de industrie geen zogenaamde productkaarten waren opgemaakt voor de Nationale Milieu Database (NMD), die ten grondslag ligt aan de MPG.

    LCA laten opmaken van een product


    In die productkaarten staan per product kengetallen over de Life Cycle Analysis (LCA). Die vormen de input waarmee in de MPG berekening gerekend mag worden. In het geval een leverancier of producent van zijn producten geen eigen LCA laat opmaken en inlevert voor de productkaart maakt de Nationale Milieu Database een eigen productkaart aan voor zo’n product, maar in de regel worden de CO2 prestaties van zo’n product dan lager ingeschat.
    De kwestie is dat importeurs, handelaren en MKB-bedrijven zoals timmerfabrieken niet snel zelf voor hun producten aparte productkaarten voor de NMD laten maken. Grote industriƫle producenten van concurrerende materialen, zoals beton, baksteen en staal, zijn daar wƩl toe in staat. Dat zorgt ervoor dat tot nu toe MPG berekeningen soms verrassend negatief voor hout en postief voor traditionele materialen uitpakken.

    Gezamenlijk project voor meer hout


    In het samenwerkingsverband Home for the Future werken ngo’s, brancheorganisaties, kennisinstellingen en bedrijven samen om dat hout en de die houten bouwmaterialen wel eigen productkaarten te geven. Het zijn FSC Nederland (penvoerder), Centrum Hout, FSC Denemarken, Lister Buildings, TBI Woonlab, TU Delft en VIA University College (een universiteit in het Deense Hostens). Het opstellen van een LCA en die als productkaart in de NMD zetten is een vrij langdurige en kostbare aangelegenheid: erkende LCA-deskundigen maken geverifieerde rapporten op en dienen die in. Home of the Future heeft dit proces begeleid en deels gefinancierd met hulp van de EU (Via New European Bauhaus).

    Indrukwekkend aantal productkaarten

    Tot nu toe is al een indrukwekkende lijst afgewerkt: Het gaat om vele tientallen nieuwe productkaarten, zoals negen productkaarten voor Europees naaldhout en gelamineerde balken, LVL en CLT ( die laatste verschijnt binnenkort in de NMD) en zeven proceskaarten waaronder die van Afrikaans, Zuid-Amerikaans en Aziatisch
    tropisch hout. Op basis hiervan zijn, samen met de brancheverenigingen NBvT en VVNH, nog eens 16
    productkaarten gemaakt van onder andere houten kozijnen en HSB-elementen. Ook zijn nu 12 productkaarten voor
    hardhouten damwanden, dekdelen/vlonderplanken en opgeklampte schotten opgenomen in de Nationale
    Milieudatabase. Dit jaar wordt nog een groot aantal productkaarten uitgewerkt, onder andere voor diverse houtachtige
    plaatmaterialen, gevelbekledingen, timmerhout en remmingwerk.

    Het gevolg van de scherpere omschrijvingen van de CO2-prestaties van deze houten bouwmaterialen mag worden verwacht dat ze nu ook vaker zullen worden voorgeschreven omdat ze gunstiger uit de berekeningen komen. Een organisatie als Building Balance doet iets vergelijkbaars voor biobased bouwmaterialen. Ook die orgtanisatie zorgt dat duurzame producten van kleine producentgroepen toch gunstig in de NMD komen.

    Het verbeteren van de productkaarten staat los van een meer fundamentele kritiek op de systematiek van de NMD en de MPG. Voorstanders van houtbouw wijzen er op dat de biogene kant van duurzaam geoogst hout, het feit dat voor elke geoogste boom er weer een hergroeid, niet gehonoreerd wordt in de cijfers. Ook de discussie over aanvullende eisen in de MPG die ongunstig en onterecht voor houtbouw zou zijn staat los van deze ontwikkeling.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad!Ā Abonneer